FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je danas prihvatio amandmane HDZ-a na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji", po kojima će građani na referendumu 1. prosinca odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako je to ranije planirano. "Jučer su na plenarnoj raspravi, naročito od jedne političke opcije, iznesene teze da SDP želi opstruirati referendumsku volju naroda, protivno odluci Ustavnog suda. Mi smo svi isticali da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, čak i kad se s njom ne slažemo. Kako bi se otklonile bilo kakve sumnje, predlažem da prihvatimo amandmane HDZ-a", rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP). Odbor je prihvatio i amandman HDZ-a po kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma. Oko tog amandmana suzdržani su bili Goran Beus Richembergh (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS). Richembergh je izrazio žaljenje što Sabor propušta prigodu da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, ocjenivši da je "nakon jučerašnje rasprave, jasno da to nisu jednoznačne kategorije".

ZAGREB

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da će se zdravstvenim radnicima koji su u listopadu sudjelovali u štrajku plaće smanjiti razmjerno vremenu provedenom u štrajku. Objašnjavajući odluku, ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je Državni inspektorat, čiji su inspektori obišli tridesetak bolnica, utvrdio da poslodavac nije učinio niti jednu grešku te je vodio pravilnu evidenciju radnog vremena. Premijer Zoran Milanović upozorio je da štrajk bolničkih liječnika traje već mjesec i pol dana, a da su za rujan, tijekom kojeg je štrajkano pola mjeseca, svi dobili pune plaće. Tako prosvjetni radnici, koji kada štrajkaju dolaze na posao ali ne odrađuju nastavu, ispadaju naivni jer štrajkaju nekoliko dana, što plaća sindikat, a ne porezni obveznici. Mogli su, kaže Milanović, otići u razred i čitati novine te se praviti da ne štrajkaju, kao što sada rade neki zdravstveni radnici. Ističe da to nije pošteno te kaže kako zapravo nije riječ o štrajku nego o "zabušavanju manjeg broja ljudi". Milanović je istaknuo kako od ravnatelja bolnica, sanacijskih upravitelja i šefova službi očekuje da u interesu poreznih obveznika utvrde tko je radio, a tko štrajkao.

ZAGREB

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da bivša premijerka Jadranka Kosor sigurno nije bila prisluškivana, ali da policija istražuje jesu li nad njom provođene "neke druge mjere". "Ne mogu komentirati postupke u tijeku, ali sa sigurnošću mogu potvrditi da sam naložio provjeru tih navoda. Ono što je već za sada utvrđeno i sigurno je da nije bilo prisluškivanja, ali ćemo provjeriti ostatak pitanja koji se može odnositi na neke druge mjere", izjavio je Ostojić dolazeći na sjedincu Vlade na Markovu trgu. Bivša premijerka jučer je najavila da će od nadležnih institucija zatražiti da istraže kojima je dokumentima obrana bivšeg šefa vlade i HDZ-a Ive Sanadera željela dokazati njenu navodnu komunikaciju s Državnim odvjetništvom (DORH) i navodne pritiske da se Sanader procesuira. "Prvi put čujem za takvu vrstu dokumenata, jako ću se potruditi da doznam istinu o tome, jer ako je to točno i ako postoji neki dokument u vrijeme dok sam bila premijerka, onda bi to značilo da sam neovlašteno prisluškivana i praćena i to se mora izvesti na čistac", rekla je Kosor novinarima.

ZAGREB

Vlada je odlučila poticati gospodarstvo i zamrlo tržište nekretninama tako što je izmislila još jedan parafiskalni namet - energetski certifikat, upozorila je u današnjem priopćenju Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS). Već duže vrijeme na tržištu nekretnina sve je slabija dinamika, jer zbog krize ljudima nedostaje novaca i kreditne sposobnosti za kupnju nekretnina. Istodobno, stanje dobrog dijela nekretnina sve je gore - oronule fasade, dotrajale instalacije i nekvalitetno održavanje povećavaju trošak stanovanja koji otpada na energiju. I koje rješenje je smislila Vlada - novi parafiskalni namet: zabrana prodaje, a uskoro i najma nekretnina bez energetskog certifikata, koji bi trebao stajati najviše do 7400 kuna, zgraža se HURS. Posljedica te mjere jest da će stanovi ostati jednako energetski "neprilagođeni", ali će to biti utvrđeno certifikatom jednog od petstotinjak ovlaštenih društava. Cijena nekretnina će porasti za trošak certificiranja, što teško može pogodovati buđenju tržišta nekretnina. To znači da će se na tržištu nekretnina dodatno smanjiti dinamika zbog povećanja cijene i produljenja procedure. No, država i rijetki sretnici dobit će novi izmišljeni prihod, koji je isključivo sam sebi svrha, tvrdi HURS.

ZAGREB

Ministarstvo obrane (MORH) utrošilo je oko 57 milijuna kuna u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, tijekom koje su zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane sudjelovale u gašenje 104 požara. Najviše je požara ugašeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (44), Šibensko-kninskoj (35) te Zadarskoj (14), Istarskoj (5), dok su u Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugašena po tri požara, izvijestio je danas MORH. U protupožarnoj sezoni, od 1. svibnja do 31. listopada, zračne snage HRZ-a i PZO-a ostvarile su 3700 letova u trajanju od 550 sati naleta, izbačeno je 18.700 tona vode, prevezeno 156 osoba i 18 tona tereta, te je utrošeno 423.000 litara goriva i 20.000 litara pjenila za gašenje požara. U odnosu na višegodišnji prosjek, ovogodišnja protupožarna sezona bila je prosječna po broju požara.

ZAGREB

Petnaestak osoba koje su jučer uhićene zbog sumnje da su sudjelovale u ilegalnoj prodaji i proizvodnji oružja policija povezuje sa skupinom što je zbog istih nedjela 2006. uhićena u akciji Okidač, kada je otkriveno da se oružje proizvedeno u ilegalnoj obiteljskoj radionici u Zagorju krijumčari u zemlje EU, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Policija, međutim, o svemu i dalje šuti, a konferenciju za novinare na kojoj bi trebali iznijeti više detalja o ovom slučaju najavili su za 14 sati u Zaboku. Nakon akcije Okidač na najveću kaznu od dvije i pol godine osuđen je Stjepan Rocek koji je s dvojicom braće Mirkom i Ivanom Vugrekom, osuđenima na godinu i pol, početkom 2004. navodno pokrenuo unosan ilegalan posao. Optužnica je braću Vugrek teretila da su sa svojim pokojnim ocem u ilegalnoj radionici u Novom Golubovcu proizvodili i prerađivali strojnice, pištolje, revolvere i prigušivače koje je Rocek prodavao i krijumčario u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama Europske unije. Ovisno o vrsti, oružje je prodavao po cijeni od 300 do 1400 eura. Prema pisanju Jutarnjeg lista koji se pritom poziva na neslužbene izvore policija je posumnjala da se Mirko Vugrek vratio starom poslu.

VARAŽDIN

Okrugli stol pod nazivom „Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova“ održan je danas u Varaždinu u organizacijij Transparency Internationala Hrvatska s ciljem povećanja znanja liječničke profesije o mogućnostima smanjivanja korupcije u zdravstvu. Govoreći o problemima korupcije u zdravstvu Jelena Budak s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže da i resorno ministarsto i HZZO čine velike napore radi smanjenja mogućnosti korupcije, prije svega uvođenjem liste čekanja za pacijente, informatičkim povezivanjem svih baza podataka HZZO-a kao i nizom podzakonskih akata koji su u pripremi. Budak kaže da bi se donošenjem takvih akata, poput reguliranja financiranja kongresa za liječnike, boljom regulacijom načina na koji lijekovi dolaze na liste za lijekove i boljim funkcioniranjem lista čekanja za pacijente, znatno smanjila mogućnost korupcije. "Donošenjem tih podzakonskih akata korupcija u zdravstvu postala bi znatno 'skuplja' i komplicirana. Ujedno bi se smanjila potreba da se korupcijom dobije povlašteni status na listi za čekanje pacijenata za bolnicu. Sve ovo trebalo bi smanjiti mogućnost i izvore korupcije u hrvatskom zdravstvu", zaključuje Budak.

PULA

Sindikat Istre i Kvarnera oštro se protivi opsežnoj izgradnji golf igrališta u Istri jer smatra da je to samo paravan za apartmanizaciju koja ne donosi radna mjesta, rekao je predsjednik toga sindikata Bruno Bulić u povodu prijedloga urbanističkog plana Pule kojim su golf tereni i apartmani predviđeni na Muzilu. Ustvrdivši kako Muzil mora biti prije svega u funkciji građana Pule i Istre, Bulić je kazao kako je bolje ne dirati taj prostor nego ga devastirati. "Izgradnja hotela i bazena te nekontrolirana izgradnja znači upravo devastiranje prostora jer devastiranje 160 hektara površine zasigurno ne vrijedi 50-60 radnih mjesta," istaknuo je Bulić. Po njegovim riječima iza svega toga se krije jedan građevinski lobi jer, kako je rekao, prioritet razvoja turizma nažalost nije razvoj zaposlenosti, koliko "žudnja za prostorom i zemljom". Stoga je Bulić uputio apel gradskoj vlasti da stane i ne žuri s donošenjem odluka o Muzilu jer će, smatra on, "Muzil najveću vrijednost dobiti ako se sačeka, a ne da se srlja s realizacijom gdje kasnije povratka nema". "Trebalo bi daleko više raditi na oživljavanju malog i srednjeg poduzetništva u postojećim industrijskim zonama jer brojke sa zavoda za zapošljavanja za rujan su ružne i tužne i iznad prošlogodišnjih za 12,1 posto," ustvrdio je.

VARAŽDIN

Na strategiji razvoja grada Varaždina 2014.-2020. radit će sve političke grupacije u Gradskom vijeću, rekla je danas na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Varaždina i HNS-ova saborska zastupnica Natalija Martinčević, istaknuvši kako je takav konsenzus poruka da sjeverozapadna Hrvatska treba biti samostalna regija a Varaždin njezino središte. Uz viziju razvoja grada, Strategija je nužna radi apliciranje na fondove Europske unije, kazala je. "Privlačenje sredstava iz fondova Europske unije jedina je prava prilika za značajniji razvoj grada Varaždina i realizaciju velikih i financijski zahtjevnih projekata. Trebamo imati jasnu strategiju koji su to projekti koje želimo i možemo razvijati", kazala je Martinčević. Pokretanje izrade stretegije već je prihvatilo Gradsko vijeće, kao i sve njegove političke grupacije, od stranaka do predstavnika nezavisnih listi. Važnost da se strategija izdigne iznad „dnevne politike“ Martinčević vidi u tome da se iz Varaždina pošalje jasna poruka da ovaj dio Hrvatske treba biti posebna regija i da Varaždin mora biti središte te regije. "Nažalost još uvijek postoje ideje da sjever Hrvatske bude u istoj regiji sa Zagrebom. To bi bilo loše za nas", rekla je.

OSIJEK

Predsjednik HSP Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako odgovornost za izgubljeni sudski spor pet slavonskih gradova s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" snose političke stranke, čiji su predstavnici donosili ključne odluke, a neke od njih, kazao je, i danas čine osječku gradsku koalicijsku vlast. Ako gradovi budu morali platiti odštetu, "građani Osijeka će imati pravo tražiti izvanredne izbore za Gradsko vijeće jer stranke koje su dovele do ove situacije moraju za to odgovarati", rekao je Srb na konferenciji za novinare. Javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), čiji su osnivači gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, izgubila je sudski spor protiv tvrtki "Strabag" i "Saubermacher" zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada. Gradovi osnivači trebali bi platiti odštetu od oko 80 milijuna kuna. Srb je podsjetio kako je javna ustanova osnovana prije 10 godina u vrijeme gradonačelnika Zlatka Kramarića, kada su vladajuću koaliciju u Osijeku činili LS-SDP-HNS i HSLS, dok je u ostalim gradovima osnivačima tada na vlasti bio HDZ. Podsjetio je kako je ugovor, zbog nepoštivanja pojedinih odredbi, uključujući i pravodobno dobivanje građevinske dozvole, 2009. godine raskinuo tadašnji osječki gradonačelnik Anto Đapić.

ZAGREB

U okviru Festivala europskog filma u Sevilli, Europska filmska akademija objavit će 9. studenog nominacije za Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu "europski Oscar", a mogućnost da se natječu za to prestižno filmsko priznanje imat će i hrvatski film "Svećenikova djeca" Vinka Brešana te hrvatska manjinska produkcija "Krugovi" srpskog redatelja Srdana Golubovića, koji su uvrštavanjem među 46 najboljih ovogodišnjih europskih filmova ušli u predselekcijski proces za nagradu. Brešanov i Golubovićev film natječu se za nominacije u kategorijama najboljeg europskog filma, najboljeg redatelja, glumice, glumca i scenarista, a "Svećenikova djeca" još su u igri i za nominaciju u kategoriji najbolje europske komedije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Europske filmske nagrade dodijelit će se 7. prosinca u Berlinu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙