FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon se zauzima za prava žena u Sahelu

Autor: vrad
NIAMEY, 6. studenog 2013. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se u srijedu u Niameyju za prava žena u Sahelu kako bi obuzdao velik natalitet u toj regiji, napose u Nigeru.

"Žene moraju moći tražiti svoja prava. No želim i da ih muškarci prate u tom smislu. Pomozite nam da osiguramo punu jednakost za vaše kćeri, sestre i žene", istaknuo je Ban.

"Pomozite nam da izgradimo društvo u kojemu se žene nikada neće bojati nasilja muškaraca. Pomozite nam da stvorimo obitelj u kojoj će majke i očevi zajedno odlučivati o broju djece koju žele. Došlo je vrijeme za to", poručio je.

Niger je zemlja s najvećom stopom nataliteta u svijetu (7,6 djece po ženi), što je velik izazov za budućnost te siromašne zemlje koju svako malo pogađa prehrambena kriza.

U Nigeru su dvije trećine stanovnika mlađe od 24 godine, rekao je nigerski predsjednik Mahamadou Issoufou.

"Zemlje Sahela moraju izaći iz začarana kruga siromaštva i pokrenuti kolo sreće ljudskog razvoja", rekao je Issoufou u kongresnoj palači u Niameyju u srijedu.

Ban Ki-moon je u srijedu dopodne doputovao u Niamey gdje se sastao s Issoufouom i posjetio dječji vrtić u središtu grada nakon čega je održao govor u Narodnoj skupštini.

Iz Nigerske prijestolnice glavni tajnik je u srijedu navečer otputovao u Ouagadougou, gdje će nastaviti sahelsku turneju koju će završiti u Čadu.

Ban putuje s nekoliko čelnika afričkih i međunarodnih ustanova, među kojima Afričke unije (AU), Europske unije (EU), Svjetske banke (WB) i Afričke banke za razvoj (BAD).

WB i EU su ovih dana objavili da će u sljedećem razdoblju za to područje izdvojiti više od 6 milijarda eura.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙