FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekivanja nastavka Fedove politike podigla indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 6. studenog 2013. (Hina) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, jer se investitori nadaju da će Fed nastaviti s labavom monetarnom politikom i dulje nego se očekivalo.

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je u plusu 67 bodova, tehnološki Nasdaq 12,25 bodova, a S&P 500 8,8 boda.

Predsjednik Feda u San Franciscu John Williams izjavio je u utorak da bi Fed trebao pričekati snažnije dokaze o oporavku gospodarske aktivnosti u SAD-u prije nego počne smanjivati goleme monetarne poticaje.

Mnogi tržišni sudionici očekivali su da Fed smanji svoj program otkupa državnih obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara, još početkom listopada, no Fed to tada nije učinio.

Potom se na tržištu očekivalo da će Fed to učiniti krajem godine, no rastu očekivanja i da će labava monetarna politika u SAD-u ostati na snazi i u prvom tromjesečju iduće godine.

Upravo na krilima labave monetarne politike, od početka godine S&P 500 indeks u plusu je čak 23,6 posto, i na tragu je najbolje godišnje izvedbe još od 2003. godine.

U fokusu investitora danas će biti poslovna izvješća američkih kompanija. Dionica Tesle potonula je više do 11 posto u elektroničkom predtrgovanju, jer je izvijestila o slabijem od očekivanja tromjesečnom profitu, a neke analitičare razočarale su i isporuke Teslina S modela električnog vozila.

Na europskim burzama cijene dionica danas su ojačale, jer su investitore ohrabrili bolji od očekivanja poslovni rezultati nekolicine kompanija. Ipak, trguje se oprezno uoči sutrašnjeg zasjedanja Europske središnje banke.

Londonski FTSE trenutno je u plusu 0,06 posto, frankfurtski DAX 0,42 posto a pariški CAC 0,86 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙