FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

PULA - Član Predsjedništva SDP-a i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na sinoćnjoj je izbornoj konvenciji pulskog SDP-a ocijenio da je Hrvatska zemlja političkog apsurda jer još uvijek na lokalnim izborima pobjeđuje HDZ - stranka protiv koje je jučer počelo suđenje. Hrvatska je zemlja političkog apsurda i političkog jednoga čudnog ponašanja budući da "stranka koja je na sudu zato što je opljačkala hrvatske građane i državni proračun" još uvijek pobjeđuje na lokalnim i županijskim izborima, rekao je Jovanović. To pokazuje, smatra Jovanović, kako HDZ ima "jednu vjernu biračku masu koja je opijena domoljubnim pjesmama previdjela da dok je jedna ruka na srcu, druga je u džepovima građana i provodi katarzu tih džepova". "Karamarko uporno ponavlja da je njegova stranka prošla političku katarzu, a ja tvrdim kako je ona dovela do katarze u džepovima hrvatskih građana", kazao je Jovanović istaknuvši kako je ta "bespoštedna pljačka" dovela do toga da danas Hrvatska nema dovoljno novaca za zdravstveno osiguranje i za edukaciju. "Gospodin koji sjedi u zatvoru piše knjigu koji će biti pravi hit i zove se 'Kako smo krali, a ništa nismo znali, vidjeli i čuli naši su računi puni a u Hrvatskoj su na nuli'", rekao je Jovanović dodavši kako Sanader "nije jedini koji 'ništa nije vidio, čuo i znao'". Po njegovim riječima, ulaganje u obrazovanje te borba protiv korupcije u čijem je središtu čovjek je bit socijaldemokracije i to SDP "upravo čini jer u središtu svih poteza socijaldemokracije je upravo čovjek". "Za Vladu je obrazovanje te osiguravanje da u Hrvatskoj svatko ima jednaku šansu na prvome mjestu", ustvrdio je ministar Željko Jovanović dodavši kako borba protiv korupcije polazi upravo od toga da nitko tko je na javnoj funkciji "ne može reći da ne zna, da ne vidi i da ne čuje što se događa u resoru za koji je nadležan".

PULA - Dosadašnja potpredsjednica pulskog SDP-a i bivša zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović na sinoćnjoj je izbornoj konvenciji gradskog odbora SDP-a ponovno izabrana na tu funkciju te će dužnost potpredsjednice SDP-a Pule obnašati i u iduće četiri godine. Za nove članove Predsjedništva uz Radolović izabrani su Stevan Muidža, Martina Butković, Peđa Grbin, Vinko Knez i Mario Peruško, a u novome gradskom odboru je 16 članova. Izbornoj konvenciji SDP-a Pule nazočio je i član Predsjedništva stranke te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je novoizabranom vodstvu poželio uspješan rad i pobjedu na idućim izborima. Tom je prigodom istaknuo kako "za razliku od onih koji danas sjede na optuženičkim klupama, SDP vidi, čuje i zna" te će građanima pokazati i dokazati da radi i djeluje u njihovom interesu.

ZAGREB - Na javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima pristiglo je pedeset projekata, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture na svojim stranicama. Njih petnaest dobit će jednomjesečnu podršku za rad na predloženoj temi u visini prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 2000 kuna, a tri projekta dobit će tromjesečnu podršku u visini tri prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, uz osigurane putne i druge troškove u iznosu do 6000 kuna. Novinari su svoje prijedloge slali anonimno, pod šifrom, uz pismo namjere uredništava neprofitnih medija da njihove radove, dobiju li potporu, i objave. Sedmeročlano stručno povjerenstvo za neprofitne medije, koje čine Željko Blaće, Đurđica Klancir, Dejan Kršić, Stojan De Prato, Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka i Mima Simić, pregledalo ih je, recenziralo i ocijenilo prema kriterijima ustanovljenima tijekom javne rasprave. Projekti su sada dostupni svim zainteresiranim građanima koji ih mogu proučiti da bi od 1. do 8. prosinca, u internetskom glasanju koje će biti organizirano na posebnoj stranici, izravno rasporedili predviđene podrške, odlučujući sami o tome koje teme najviše odgovaraju javnom interesu. To je prvi put da Ministarstvo kulture izravno financira novinarske radove, a ujedno i prvi put da će o dodjeli javnih sredstava odlučivati cjelokupna zainteresirana javnost.

ZAGREB - Izložba Gorana Škofića "Drugi prostori", na kojoj će se izložiti autorove fotografije, video radovi i videoinstalacije, otvara se večeras u Galeriji Forum, koja je tom umjetniku mlađe generacije dodijelila i svoju godišnju nagradu. Škofić izlaže tri nova videorada i dvije fotografije većeg formata kojima se bavi odnosom suvremenog čovjeka i prirode i pogubnim ljudskim utjecajem na vlastiti prirodni okoliš. Za razliku od ranijih radova, umjetnik sada ponovno uvodi konkretan prostor, a posebnim načinom razmještanja svojih radova promišlja i sam izložbeni prostor, uspostavljajući specifičnu komunikaciju unutar njegova interijera, najavljuju iz Galerije Forum. U svom radu on se ponajviše koristi medijem videa i fotografije, a koristeći mutiplicirani vlastiti lik u različitim, uglavnom grotesknim situacijama govori o svom osjećanju suvremenog svijeta te slikama vlastitog tijela želi progovoriti "o velikom društvenom tijelu". Godišnju nagradu Galerije Forum Škofić je osvojio zbog cjelokupnog dosadašnjeg rada, tematske i medijske aktualnosti te intenzivne prisutnosti na domaćoj i inozemnoj kulturnoj sceni. Njegova izložba u Galeriji Forum bit će otvorena do 9. studenog.

ZAGREB - Popularni malonogometni turnir Kutija šibica 2013., koji se u Zagrebu održava već 43. put, počinje krajem studenoga, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti od ponedjeljka 4. studenoga do petka, 9. studenoga u Domu sportova na Trgu K. Ćosića, izvijestili su iz podružnice Zagrebačkog holdinga "Upravljanje sportskim objektima", koja je i organizator turnira. Utakmice malonogometnog turnira održavat će se od 23. studenoga do 28. prosinca i to u sportskim dvoranama podružnice: u Domu sportova te u sportskim dvoranama na Trešnjevki, u Trnskom i na Pešćenici. Iz Holdinga navode da se zainteresirani za turnir mogu prijaviti i putem online prijave na www.kutija-sibica.hr, upisnina je tisuću kuna, a izvlačenje parova bit će 14. studenoga u Sportskoj dvorani Trešnjevka u Veprinačkoj ulici. Ukupni nagradni fond Kutije šibica je 150.000 kuna. Kutija Šibica je zagrebački malonogometni turnir koji se održava od 1970. Ime je dobio po dvorani na Trešnjevci popularno nazvanoj "Kutija Šibica" u kojoj je prvi put odigran taj turnir. Prvi pobjednik je bila ekipa "Rade Končar" iz Zagreba. Na prvi turnir prijavilo se tek osam ekipa, dok je najveći broj ekipa zabilježen 1984. kad ih je bilo čak 648. Nerijetko na turniru zaigraju i poznati nogometaši "velikog" nogometa, kao i malonogometni reprezentativci Hrvatske.

ZAGREB - Iz Hrvatskoj autokluba (HAK) izvijestili su da će se danas u većem dijelu zemlje voziti po mokrim i skliskim kolnicima. Zbog obilnih padalina mogući su odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju, duž Jadranske (D8) i Ličke (D1) magistrale. Tijekom cijelog dana zbog jakog juga ili olujne bure očekuju se ograničenja za pojedine skupine vozila u priobalju, posebice na sjevernom i srednjem dijelu Jadranske magistrale (D8). Na pojedinim dionicama cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika, pa se vozači pozivaju na strpljenje i na poštivanje privremene prometne signalizacije i ograničenja brzine. Na graničnim prijelazima ne očekuju se duža čekanja. U trajektnom i katamaranskom prometu mogući su poremećaji u plovidbenom redu, zbog jakog juga ili olujne bure.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙