FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati.

ZAGREB - Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić sinoć je u odgovoru na napade SDP-ovih ministara i saborskog zastupnika u Zadru poručio kako kucaju na kriva vrata i rekao da "ako je netko nešto uzeo, onda je to SDP koji je svu državnu imovinu pretvorio u svoju". "Jedini program ove nesposobne Vlade je napad na HDZ. Ako je netko nešto uzeo, onda je to SDP, a to dobro znaju i (ministri) Linić i Jovanović, i svu državnu imovinu pretvorio u svoju", rekao je Brkić u izjavi za HTV. "Meni je drago da se Linić i Jovanović razumiju u poslove policije i DORH-a, ali ja bih poručio da kucaju na kriva vrata jer policija izvršava sve naloge DORH-a, a DORH je tijelo progona i tijelo koje pokreće sve istrage. Dakle, nek' pokucaju na prava vrata, a ne na kriva", izjavio je Brkić. SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin pozvao je jučer u Zadru zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu da podnese ostavku zbog slučaja korupcije u Hrvatskim autocestama, a ministar Željko Jovanović oštro je napao HDZ i njegova čelnika Tomislava Karamarka. "Poručio bih Tomislavu Karamarku, koji je u to vrijeme bio šef tajnih službi, kako izgleda da je on štitio pljačkaše da ne budu otkriveni, a ne građane Hrvatske da ne budu opljačkani. I dalje tvrdi da on ništa ne zna, da ništa nije vidio, da ništa nije čuo. To tvrdi i Božidar Kalmeta, to tvrdi i Nadan Vidošević. Pa bih svoj trojici, pošto slabo vide, ne čuju, poručio da napuste svoje fotelje i neka zajedno igraju kviz 'Tko zna manje'", rekao je Jovanović na stranačkoj konvenciji zadarskog SDP-a.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovao je jučer na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" te poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo. "Kad prošećete gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice povijesti, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu", rekao je Josipović dodavši da je u povijesti tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat. "I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno vidjeti koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je. Josipović je izrazio uvjerenost u to da svatko od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, vjeroispovijesti, bogatstvo društva. Pametno društvo i politika to će iskoristiti kao prednost, a uskogrudna, slijepa politika za konfrontacije, sukobe, stvaranje napetosti i tenzija koje društvu ne čine dobro, upozorio je.

OTOČAC - Svečanom akademijom u Otočcu jučer je obilježena 70. obljetnica prvog i drugog zasjedanja ZAVNOH-a, čije su odluke, kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, bile ustavnopravni temelj suvremene Republike Hrvatske. Jednom izborena sloboda ne znači da je zauvijek ostvarena, već ju treba čuvati, zalijevati i hraniti, kazao je predsjednik Sabora i pokrovitelj obilježavanja Josip Leko na svečanosti.

RIJEKA - Glazbeni triler "Tri mušketira", prema tekstu Alexandrea Dumasa, a u režiji Kokana Mladenovića sinoć je premijerno prikazan u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. To je prva ovosezonska premijera Hrvatske drame riječkog HNK, osmišljena kao društveno angažirana priča iz našeg vremena, koja se, kako je najavljeno, bavi sudarom herojstva i stvarnosti. Redatelj Kokan Mladenović iz Srbije je i autor dramatizacije, a na ovoj predstavi ima prvi redateljski angažman u Hrvatskoj. U autorskoj ekipi su još dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, skladateljica Irena Popović i autor tekstova za songove Predrag Lucić. Oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak, a scensko mačevanje omogućio je Lovro Buva. Mušketire glume Jasmin Mekić (Athos), Dražen Mikulić (Porthos) i Alex Đaković (Aramis), a D'Artagnana Igor Kovač. U predstavi su nastupili i glumci Mladen Vujčić, Tanja Smoje, Nika Mišković, Rade Radolović, Aleksandra Stojaković, Davor Jureško, Anastazija Balaž Lečić, Predrag Sikimić i Denis Brižić.

KOPRIVNICA - Boris Domagoj Biletić sa svojom književno-povijesnom studijom "Istarski pisci i obzori" ovogodišnji je dobitnik nagrade "Fran Galović" za najbolje djelo zavičajne tematike, objavljeno je sinoć u Koprivnici na završetku međunarodnog festivala književnosti 20. Galovićevih jeseni. Dobitnica nagrade "Fran Galović" za kratku priču je Silvija Šesto s pričom "Mjesto na kojem me okrznuo čovjek", a nagradu "Mali Galović" za najbolju pjesmu dobila je Dorotea Buhanec za pjesmu "Mjesečina". Robert Mehun je pak dobitnik "Malog Galovića" za prozni uradak "Priprema, pozor, sad".

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙