FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Net.hr zbog govora mržnje ukinuo čitateljske komentare

Autor: amat
ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Internetski portal Net.hr ukinuo je komentare ispod tekstova ističući da je postalo "gotovo pravilo da komentari služe za izražavanje poremećenih, bolesnih i zadrtih stavova jednog dijela čitatelja".

"Iako smo i prije isključivali komentare pod tekstovima u kojima smo pisali o bilo kojoj manjini – nacionalnoj ili vjerskoj, nečijoj seksualnoj orijentaciji, djeci, pokojnicima... jer smo tu uočili osobito učestale provale vulgarizama i gadosti, to više nije bilo dovoljno", ističu na Net.hr-u objašnjavajući razloge ukidanja čitateljskih komentara.

Dodaju kako su svjesni negativnih reakcija svoje odluke zbog tumačenja da je smisao internetskih portala interakcija s čitateljima. No, ta se interakcija, kao naglašavaju u većini slučajeva svela na "provale strašnih uvreda".

"Stoga smo smatrali svojom obavezom da kao izdavači, bez obzira na moguću poslovnu štetu, pristojne i konstruktivne čitatelje zaštitimo od nepotrebne agresije kojom su se u velikoj većini slučajeva služili redoviti komentatori i tako usmjeravali rasprave u potpuno pogrešnim smjerovima, često potpuno nevezanima za sam tekst koji se komentira", navode u obrazloženju.

Glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Vladimir Lulić kazao je da je takva odluka Net.hr-a vrlo hrabar potez. "Zbog komentara koji obiluju šovinizmom, mržnjom i drugim gadostima bilo je nužno nešto napraviti pa čak i na ovako radikalan način. No, puno bi bolje rješenje bilo da su redakcije internetskih portala brojčano i stručno ekipirane pa da mogu filtrirati komentare prije objave", kazao je Lulić.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙