FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na novim najnižim razinama u ovoj godini

Autor: neba
ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Pod utjecajem slabih poslovnih rezultata domaćih kompanija, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas zaronili na nove najniže razine od početka godine, a u fokusu investitora su dionice Atlantske plovidbe.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,93 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,87 posto, na 982 boda, što su njihove nove najniže razine u ovoj godini.

Sada je Crobex od početka godine u plusu još svega 0,3, a Crobex10 1,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,7 milijuna kuna, što je otprilike 600.000 kuna više nego u četvrtak u ovo doba.

„Domaće tržište i danas bilježi reakcije investitora na financijske rezultate kompanija trećeg tromjesečja objavljene krajem prošlog tjedna. U fokusu je dionica Atlantske plovidbe, koja je uz pad prodaje od 10 posto u trećem tromjesečju ove godine ostvarila značajan rast profitabilnosti - EBITDA je porasla trostruko“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je do podneva najveći promet, 947.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 345,18 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica AD Plastika, sa 735.600 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,55 posto, na 131,41 kunu.

Najveća dobitnica danas je dionica Solarisa, sa skokom cijene za 17,3 posto, na 739,99 kuna.

Na listi gubitnica našle su se, pak, dionice Podravke, čija se cijena spustila 2,43 posto, na 236 kuna, te Ericssona Nikole Tesle, koja je pojeftinila 1,75 posto, na 1.405 kuna.

Dionicom HT-a, pak, do podneva je ostvareno 232.500 kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,58 posto, na 165,6 kuna – novu povijesno najnižu razinu.

Osim financijskih izvješća, nove smjernice investitori čekaju i od novih domaćih makroekonomskih izvješća, a sutra se očekuje podatak o trgovini na malo za rujan, ističe Nikolina Medić.

Na europskim su burzama, pak, najvažniji indeksi u blagom plusu. Trenutačno su pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski Ftse na dobitku između 0,1 i 0,3 posto.

„Na europskim burzama danas je nastavljen pozitivni trend, nakon četiri tjedna rasta, pod utjecajem financijskih rezultata kompanija, kao i očekivanja pojedinih analitičara da bi Europska središnja banka na sjednici u četvrtak mogla sniziti kamatne stope ispod sadašnjih, rekordno niskih 0,5 posto“, ističe Medić.

Osim sjednice ECB-a u četvrtak, od važnijih objava ovoga se tjedna očekuju podaci o trgovini na malo u eurozoni u rujnu te o industrijskim narudžbama i proizvodnji u Njemačkoj za isti mjesec.

„U četvrtak će biti objavljen i podatak o BDP-u u trećem tromjesečju u SAD-u, a u petak izviješće o zaposlenosti u SAD-u koje će definirati daljnji smjer kretanja tržišta“, zaključuje Medić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙