FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPD neće koaliciju bez izmjena tržišta rada, dvojnog državljanstva

Autor: akoz
BERLIN, 2. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Njemački socijaldemokrati (SPD) neće pristati na "veliku koaliciju" s konzervativcima kancelarke Angele Merkel bez dogovora o ključnim pitanjima poput reforme tržišta rada i širenja prava na dvojno državljanstvo, rekao je čelnik SPD-a.

SPD je od članova stranke prije dva tjedna dobio zeleno svjetlo da počne razgovore o koaliciji nakon što je obećao da neće popustiti u deset zahtjeva o kojima se "nema pregovora", a koji uključuju i ulaganja u infrastrukturu i utvrđivanje najniže plaće.

Konzervativni blok, koji čine demokršćani (CDU) i njihovi bavarski saveznici socijalkršćani (CSU), osvojio je najviše glasova na izborima u rujnu ali nema dovoljno zastupnika da samostalno upravlja Njemačkom.

U govoru berlinskom ogranku SPD-a u subotu, čelnik stranke Sigmar Gabriel jasno je rekao da socijaldemokrati još uvijek mogu odbiti "veliku koaliciju".

"Ako budemo imali dobre razloge, na kraju možemo reći ne i prihvatiti nove izbore", rekao je Gabriel u govoru. "Ako, primjerice, oni odbiju mogućnost dvojnog državljanstva i ponovnom reguliranju tržišta rada, to su dobri razlozi da se na kraju kaže: Mi to nećemo učiniti".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙