FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz poziva političare u Tunisu na kompromis

Autor: mtro
PARIZ, 31. listopada 2013. (Hina/AFP) - Francuska je pozvala u četvrtak političke snage u Tunisu da nađu kompromis radi izlaska iz političke krize u kojoj se mjesecima nalazi zemlja, dan nakon dva pokušaja atentata izvedena prvi puta u turističkim područjima zemlje.

"Nakon neuspjelih atentata u Suseu i Monastiru jučer ujutro, Francuska podsjeća da osuđuje terorizama u svim oblicima. Pozorno pratimo sigurnosno stanje u Tunisu", rekao je glasnogovornik francuske vlade Romain Nadal.

"U sadašnjem kontekstu, neophodno je da sve političke snage Tunisa dokažu odgovornost u postizanju kompromisa za izlazak iz krize", dodao je izrazivši solidarnost Francuske s vlastima i narodom Tunisa.

Dva atentata, koja su prvi puta izvedena na istočnoj turističkoj obali Tunisa, spriječena su u srijedu: u Suseu se bombaš samoubojica raznio na plaži, a u Monastiru je napad bio usmjeren na mauzolej prvog predsjednika Habiba Burgibe.

Vlasti drže da su dvije akcije, za koje nitko nije preuzeo odgovornost, izveli su članovi Ansar Ašarije, salafističke džihadističke skupine koju u zemlji smatraju terorističkom organizacijom.

Predsjedništvo Tunisa je ukazalo na pokušaj miniranja demokratske tranzicije. Nacionalni dijalog je pokrenut prošlog tjedna između islamista na vlasti i oporbe, radi izlaska zemlje iz duboke krize.

Nacionalnim dijalogom se pokušava postaviti neovisna vlada, završiti Ustav, koji i dalje nije usvojen dvije godine nakon prvih slobodnih izbora u zemlji i odrediti datum općih izbora.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙