FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD kritizira njemačku i kinesku gospodarsku politiku

Autor: gple
ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina/BBC) - Sjedinjene Države kritizirale su njemačku gospodarsku politiku, ustvrdivši da izvozno orijentirani model rasta šteti eurozoni i širem svjetskom gospodarstvu.

U dvogodišnjem je izvješću američko ministarstvo financija ocijenilo anemičnim rast domaće potražnje u Njemačkoj a ponovilo je i stajalište da je tečaj juana i dalje "značajno podcijenjen", prenosi BBC.

Kritika na račun kineske politike nije novost dok je ona upućena Berlinu ipak rjeđa.

"Anemičan tempo rasta njemačke domaće potražnje i ovisnost o izvozu kočili su proces uspostave ravnoteže u periodu u kojem su mnoge druge zemlje eurozone bile pod snažnim pritiskom da smanje potražnju i suzbiju uvoz kako bi poduprle prilagodbu", navodi se u izvješću američkog ministarstva financija.

"Neto je rezultat deflatorni pritisak u eurozoni i u svjetskom gospodarstvu", dodaje se.

U osvrtu na Kinu američko ministarstvo financija potvrđuje da je vrijednost juana u posljednje vrijeme porasla, iako ne brzo i snažno kao što je potrebno, dodaju.

"S druge strane, dokazi da je Kina ove godine ponovo počela naveliko kupovati devize, usprkos nagomilanim, po svim kriterijima i više nego dovoljnim rezervama, ukazuju na mjere koje ometaju djelovanje tržišnih mehanizama i na značajnu podcijenjenost (kineske) valute", ističe se u priopćenju.

Kina ipak nije proglašena "valutnim manipulatorom".

Peking je nastojao ublažiti kontrolu nad tečajem juana kako bi mu osigurao ulogu globalne valute ali je također upozorio da će nagli i oštar skok njegove vrijednosti naškoditi gospodarstvu.

Od lipnja 2010. juan je prema dolaru ojačao gotovo 12 posto, podsjeća BBC.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙