FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak Hrvatske u EU unapređuje gospodarsku suradnju s Republikom Korejom

Autor: dduk
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prilika je za razvoj gospodarskih veza Hrvatske i Republike Koreje, ocijenjeno je na današnjem Korejsko-hrvatskom gospodarskom forumu u organizaciji ministarstava vanjskih i europskih poslova te gospodarstva, Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, Korea Business Centra u Zagrebu i Agencije za investicije i konkurentnost.

U izjavi za novinare u stanci među dva dijela foruma, veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Hyung-won Suh, rekao je kako Koreja s Europskom unijom ima sklopljen ugovor o slobodnoj trgovini (FDA - Free Trade Agreement) koji je sklopljen prije Hrvatskog ulaska u EU te slijede formalnosti oko proširenja važenja toga ugovora na Hrvatsku.

To bi, po njegovim riječima, trebalo pospješiti hrvatsko-korejske gospodarske odnose pri čemu su Koreanci posebno zainteresirani za korištenje hrvatskih lučkih potencijala, suradnju u turizmu, energetici i infrastrukturnim projektima.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović najavio je da bi FDA sporazum trebao ubrzo biti sklopljen, što će pomoći ne samo korejskim tvrtkama koje žele poslovati u Hrvatskoj nego i hrvatskim izvoznicima u Koreju.

Pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić istaknula je zadovoljstvo što su u posjet Hrvatskoj stigli predstavnici najjačih kompanija u Koreji, a na pitanje što im možemo ponuditi, kazala je kako se u Hrvatskoj zadnjih godina investicijsko okruženje značajno promijenilo te da Vlada radi na olakšavanju posla investitorima.

Hrvatskoj je, kako je rekla, posebno bitno privući greenfield investicije u proizvodnju i industriju.

Upitana jesu li Koreanci pokazali konkretni interes za investiranje, odgovorila je da postoje određene najave za investiranje u proizvodnji hrane, a moguća je i suradnja u industriji automobilskih dijelova.

Uz unapređenje gospodarske suradnje u domeni FTA Koreja-EU, teme foruma bile su gospodarsko i investicijsko okruženje Republike Hrvatske te strateški hrvatski investicijski projekti iz područja energetike, razvoja luka, željezničke infrastrukture.

Bilo je riječi i o drugim infrastrukturnim projektima od posebnog interesa, kao i mogućnosti korištenja strukturnih EU fondova u Hrvatskoj i načinima poslovanja i uspostavljanja suradnje s tvrtkama iz Republike Koreje.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙