FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko: Hrvatska će nastaviti pomagati lokalne zajednice u BiH

Autor: rmav
VAREŠ, 30. listopada 2013.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u srijedu u Varešu u središnjoj Bosni kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu ne samo Bosni i Hercegovini kao državi, nego i lokalnim zajednicama u toj zemlji kako bi se potaknuo i održao proces povratka Hrvata.

"Kad govorimo o bosanskim standardima ovdje se zaista dogodio egzodus Hrvata", podsjetio je Leko nakon razgovora s lokalnim dužnosnicima dodajući kako je unatoč toj činjenici na planu povratka učinjeno više nego u mnogim drugim dijelovima BiH.

Posjet Varešu objasnio je činjenicom kako su u toj općini, unatoč ratnim zbivanjima, odnosi među stanovništvom danas vrlo dobri, a općinske vlasti pritom imaju velike razvojne ambicije.

"Hrvatska je to prepoznala i prepoznat će kao dobar ulog u europsku, demokratsku BiH i na tome ćemo raditi i dalje", kazao je Leko koji predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnome službenom posjetu BiH.

Načelnik općine Avdija Kovačević izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na cjelokupnoj dosadašnjoj potpori koja je pružena Varešu.

"Želim zahvaliti Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći općini Vareš, koja je u materijalnom smislu bila impresivna, a u političkom smislu nesebična", kazao je novinarima načelnik Kovačević.

Vareški župnik fra Mirko Majdandžić kazao je Hini kako je cijela općina danas suočena s problemima koje dijele brojne druge zajednice u BiH, no u ponečemu je stanje i gore.

"Ovo me po malo podsjeća na Srebrenicu", kazao je fra Mirko aludirajući na prepolovljeno stanovništvo, ali i propalo lokalno gospodarstvo, koje je nekada počivalo na rudniku željezne rudače i na željezari od kojih sada nije ostalo gotovo ništa.

Prema župnim knjigama u vareškoj župi sada živi oko 2.100 Hrvata-katolika, a prije rata ih je bilo više od pet tisuća. U oko tisuću kućanstava većinu članova čine umirovljenici. U osnovnoj školi je trenutačno oko 160 hrvatskih učenika, 70 u srednjoj, a oko 70 Varešaka je trenutačno na studiju.

Fra Mirko ne dvoji kako će svi oni po završetku studija potražiti život i posao negdje drugdje, jer im se u mjestu u kojemu su rođeni ne nudi nikakva budućnost.

"Ovdje se još sanja o željezari i rudniku, a po mom bi sudu ovdje trebalo podvući crtu i okrenuti se nečemu poput turizma", smatra fra Mirko, nekadašnji gvardijan samostana u Fojnici.

Područje Vareša slovi kao područje pogodno preventivi i liječenju bolesti dišnih puteva pa bi jedini put za oživljavanje općine bio razvitak turizma, no u to do sada nitko nije ni pokušao ulagati.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙