FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o obrtništvu u Varaždinu: povući prijedlog zakona o obrtu

Autor: skal
VARAŽDIN, 28. listopada 2013. (Hina) - Na inicijativu saborske zastupnice iz redova HNS-a i članice saborskog Odbora za gospodarstvo Natalije Martinčević danas su se u Varaždinu okupili predstavnici obrtnika na čelu sa predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem te dio saborskih zastupnika sa sjevera Hrvatske poručujući Vladi i resornom ministarstvu da prijedlog novog zakona o obrtu stavi van procedure.

Taj su zaključak nadopunili i prijedlogom da se formira radna skupina koja će temeljito, nanovo, razmotriti sve točke prijedloga tog zakona i donijeti izmjene koje će ići u korist obrtnika i njihovog opstanka, istaknula je Martinčević.

Po njezinom prijedlogu, kojeg su prihvatili svi sudionici skupa, radna skupina trebalo bi okupiti predstavnike obrtnika, svih resornih ministarstva te saborske zastupnike.

Uz zaključak o stavljanju prijedloga novog zakona van procedure te formiranje radne skupine, Martničević je predložila i zaključak koji se tiče reorganizacije Hrvatske obrtničke komore. U njemu se govori o demokratizacije te organizacije i približavanju obrtnicima te kvalitetnijem pružanju usluga obrtnicima.

Iako je prihvatio takvu formulaciju zaključka, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je da je započeo proces reorganizacije Komore. Kao neke od mjera naveo je usvajanje poslovnika o materijalno-financijskom poslovanju, kao i transparentnije vođenje računovodstva te razrješenja dužnosnika koji nisu raspolagali imovinom Komore na način kako su propisali Skupština i druga tijela Komore.

Sudeći prema izjavama saborskog zastupnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića na današnjem skupu, inicijativa Natalije Martinčević mogla bi u Saboru naići na podršku glavne oporbene stranke. Milošević je pružio podršku zaključcima te sam predložio da se odustane od odluke Vlade prema kojoj bi obrtnici sa prvim danom 2015. godine morali PDV plaćati odmah. Milošević je mišljenja da obrtnici koji ostvaruju prihod do 500.000 eura godišnje, PDV trebaju plaćati po naplati robe ili usluge.

Milošević je također rekao da se HDZ i HNS sve češće nalaze na istoj strani kada je u pitanju kritika gospodarske politike Vlade RH-a. Ujedno je prozvao saborske zastupnike SDP-a, koji se nisu odazvali današnjem skupu u Varaždinu, ističući da je to obrazac njihova ponašanja u zadnje vrijeme. Budući da im je gospodarska politika katastrofalna i da nemaju odgovarajuće mjere, SDP-u je lakše ignorirati ovakve skupove, kazao je Milošević.

(Hina) xskal yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙