FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vježba "Vodni val" 2013" - uvježbavanje scenarija za moguće poplave

Autor: aspa
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Simulacija velikog vodenog vala koji je ušao u Hrvatsku te uvježbavanje operativnih snaga zaštite i spašavanja tema je danas započete dvodnevne vježbe Državne uprave za zaštitu i spašavanje i (DUZS) i Hrvatskih voda, Hrvatskog vojnog učilišta, Glavnog stožera i DHMZ-a.

U njoj u Simulacijskom centru kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" sudjeluju Stožeri zaštite i spašavanja Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke i Sisačko - moslavačke županije te Zapovjedništva civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave.

Ravnetelj DUZS-a Jadran Perić rekao je da je ova vježba ozbiljno shvaćena kao i opasnost od poplava o čemu svjedoči i velika posjećenost odgovornih za zaštitu i spašavanje u županijama u kojima je i inače velika opasnost od te vrste katastrofe.

"Nadam se da će stečena znanja i vještine usvojene danas i sutra moći poslužiti u realnim situacijama, te će u slučaju opasnosti dati odgovarajuće rezultate", dodao je.

Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, rekao je da je smisao ove vježbe i da budemo spremniji za nadolazeće vodene valove.

"Samo ove godine imali smo dva izuzetno velika vodena vala, a i prošle godine imali smo sličnu situaciju. Stoga se moramo zajednički uvježbavati jer samo zajedničke intervencije mogu jamčiti kvalitetnu i uspješnu akciju zaštite i spašavanja koja će se ubuduće sigurno, zbog klimatskih promjena, na našem području provoditi."

"U svakom slučaju bitno je dograđivati sustav obrane od poplava ali i u svakoj situaciji biti spreman za akcije zaštite i spašavanja", dodao je.

Đuroković je rekao da su službe pokazale koliko su spremne i ove godine kada su bila dva velika vodena vala na Savi, Kupi i Dunavu pri čemu su svi nasipi izdržali a službe bile spremne za poslove zaštite i spašavanja.

"Ipak, riječ je o prirodi i ne možemo sa sigurnošću reći da smo jači od prirode, sustav moramo nadograđivati i uvježbavati se", zaključio je.

U Ime Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) meteorologinja Vlasta Tutiš rekla je da je pomoć tog zavoda i zbog klimatskih promjena i opće hidrološke situacije nužno potrebna.

Podsjetila je da DHMZ godinama surađuje s DUZS-om te da je član i Nacionalnog stožera za obranu od katastrofa. Naši stručnjaci podupiru sve potrebe civilne zaštite, dodala je.

(Hina) xaš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙