FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 28. listopada

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za ponedjeljak, 28. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor će poslijepodne nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu potvrđivanja sporazuma između vlada Hrvatske i Francuske o suradnji na području obrane. Riječ je o dokumentu koji bi, među ostalim, dvjema zemljama trebao omogućiti primanje polaznika na vojnu obuku, posjete između zapovjedništava, zrakoplovnih baza, vojnih luka i vojnih postrojbi, vojne vježbe i uvježbavanja, razmjenu informacija, razmjenu predstavnika stožera i postrojbi, časnika-tehničkih stručnjaka, zajedničke sportske i umjetničke priredbe. U sporazumu se ističe da suradnja u obrani može obuhvatiti područja koncepta obrane i sigurnosti, posebice u Europi, organizacije i opremanja oružanih snaga, osmišljavanja proizvodnje i nabave naoružanja i vojne opreme, organizacije zapovjedništva, potpore, logistike, inženjerije i opremanja te sustava veze, protuzračne, nuklearne, biološke i kemijske obrane i uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava. Omogućuje i suradnju u administraciji i upravljanju civilnim i vojnim osobljem, obuci i usavršavanju, financijama, zdravstvu, odnosima s javnošću i na drugim područjima. Zastupnici ovoga tjedna, zbog blagdana Svih svetih, zasjedaju već od ponedjeljka, a zasjedat će još u utorak i srijedu (14 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U nastavku suđenja za Fimi mediju obranu bi trebao iznijeti bivši glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Ratko Maček, koji je uz bivšega predsjednika Vlade Ivu Sanadera porekao optužbe da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih ustanova i tvrtki. Optužbe su priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medija Nevenka Jurak (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Prvi ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac na zagrebačkome Županijskom sudu izjasnit će se o optužnici koja ga tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (Ozna) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese, a njegov je odvjetnik najavio da će odbaciti optužbe. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima. Uhićenici, šest poznatih i 14 nepoznatih osoba, nekoliko su dana navodno ispitivani, a zatim je, tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevoj zapovijedi, njemu podređena 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a zatočenike odvela, ubila i zakopala na predjelu zvanom Vidanka Curak. U optužnici stoji i da je jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) organizira dvodnevnu vježbu pod nazivom "Vodni val 2013" kojom se simulira posljedica katastrofalnih poplava i djelovanje snaga zaštite i spašavanja. U vježbi će, osim Državne uprave za zaštitu i spašavanje sudjelovati i Hrvatske vode, Hrvatsko vojno učilište, Glavni stožer Oružanih snaga RH, Državni hidrometeorološki zavod, Stožeri zaštite i spašavanja iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke i Sisačko - moslavačke županije te Zapovjedništva civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave. Medijima će biti omogućen ulazak na vježbu od 9 do 10 sati, a u utorak, 29. listopada od 11 do 12 sati (Simulacijsko središte kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski", Ilici 256).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙