FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 1. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini počeo je u utorak ujutro prema planu, a neprestano pristižu brojni upiti građana o tehničkim detaljima i pitanjima na koje je potrebno odgovoriti, potvrdila je u utorak Hini u Sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (ASBH) Mirsada Adembegović. "Primamo puno poziva i upita elektroničkom poštom i na sve nastojimo što prije odgovoriti", kazala je Adembegović. Poseban telefonski pozivni centar, formiran za potrebe popisa, u funkciji je tijekom cijelog dana svakog dana u tjednu kako bi građanima dao potrebne upute.

SARAJEVO - Građani Sarajeva i u utorak ujutro kasnili su na posao i u škole zbog prometnog kolapsa jer tramvaji i trolejbusi nisu radili nakon što im je u ponedjeljak isključena struja, no onima koji ovise o javnom prometu u pomoć je priskočio županijski ministar obrazovanja i znanosti Damir Marjanović, koji je svojim kombijem besplatno prevozio sve koji su to željeli. Marjanović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, na svom je Facebook profilu postavio obavijest svim zainteresiranima da će umjesto u ministarskom uredu tijekom dana biti za volanom svog kombija te besplatno prevoziti putnike.

MILANO - Svaki osmi čovjek na svijetu kronično je neishranjen, objavile su u utorak UN-ove agencije za hranu, upozoravajući svjetske čelnike da neke regije neće uspjeti prepoloviti broj gladnih do 2015. U novom izvješću o prehrambenoj nesigurnosti, UN-ove agencije procjenjuju da je od 2011. do 2013. 842 milijuna ljudi patilo od kronične gladi, što je 12 posto svjetske populacije i 17 posto manje nego 1990.-1992.

RIM - Vatikan je poduzeo još jedan korak prema većoj financijskoj transparentnosti objavivši u utorak po prvi put godišnje financijsko izvješće svoje banke, Zavoda za religijska djela (IOR), javljaju svjetske agencije. Dobit vatikanske banke povećala se četiri puta u 2012. u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući neto zaradi od trgovanja. IOR je zaradio 86,6 milijuna eura (658 milijuna kuna) jer je vrijednost njegovih vrijednosnica porasla na 51,1 milijun eura u odnosu na gubitak od 38,2 milijuna eura 2011. godine. Profit je na raspolaganju Svetoj Stolici. Više od 50 milijuna eura od prošlogodišnje dobiti proslijeđeno je papi za njegove humanitarne aktivnosti, navodi agencija AP.

RIM - Sedam Sirijaca uhićeno u utorak zbog sumnje da su odgovorni za smrt 13 imigranta koji su se utopili u ponedjeljak u pokušaju da doplivaju do obale Sicilije, objavili su u utorak talijanski mediji. Sedam Sirijaca je uhićeno blizu Raguse na jugoistoku Sicilije. "Bilo je valova, ali ne prevelikih. Siguran sam da su Sirijci bačeni umore, da su s njima postupali kao sa stokom", rekao je u ponedjeljak na televiziji gradonačelnik mjesta Scicli, Franco Susino.

WASHINGTON - Od njujorškog otoka Liberty do aljaškog nacionalnog parka Denalija, američka je vlada zatvorila svoja vrata nakon gorkog sukoba o proračunu koji je tisuće saveznih službenika ostavio bez plaće i privremeno zatvorio sve vladine službe osim hitnih. U ponoć po mjesnom vremenu istekao je rok za dogovor o novom proračunu između Bijele kuće i demokratskog Senata s jedne, i Predstavničkog doma s republikanskom većinom s druge strane.

BAGDAD - Najmanje četiri policajca ubijena su u utorak ujutro kad je samoubojica usmjerio svoje vozilo-bombu na ulaz u zgradu u kojoj se nalazi postrojba za razminiranje u Iraku, objavili su sigurnosni i medicinski izvori. Do napada u kojemu je ranjeno šest policajaca došlo je na ulazu u Tikrit, 160 km sjeverno od Bagdada, a nakon njega uslijedila je minobacačka paljba i pucnjava između oružane skupine i policajaca.

SANA - Borci Al Kaide bili su zabarikadirani u utorak u glavnom stožeru jemenske vojske u Mukali, dan nakon objave da su ga ponovno zauzele vladine snage, rečeno je iz vojnog izvora. "Naoružane osobe Ansar al-Šarije još su se nalazile na trećem katu" prostorija vojske gdje "drže vojnike", rečeno je iz vojnog izvora, ne navodeći njihov broj ili broj njihovih talaca. "Zabarikadirali su se na trećem katu zgrade" koja služi kao glavni stožer drugom vojnom području kopnene vojske, koji su napali u ponedjeljak, rečeno je iz istog izvora.

SEUL - Južna Koreja u utorak je organizirala najveću vojnu paradu u nazočnosti američkog ministra obrane Chucka Hagela koji je Seulu došao izraziti čvrstu podršku Washingtona nasuprot sjevernokorejskim prijetnjama. Tenkovi, raketni bacači, transportna vozila i vojnici prolazili su tijekom poslijepodneva središtem Seula, koje je bilo zatvoreno za promet.

DHAKA - Bangladeški sud za ratne zločine osudio je u utorak na smrt jednog oporbenog čelnika, što je sedma presuda toga suda čija je zadaća kazniti krivce za zločine tijekom borbe za neovisnost Bangladeša. Salauddin Quader Chowdhury, parlamentarni zastupnik Bangladeške nacionalističke stranke (BNP), proglašen je krivim za mučenje, silovanje i sudjelovanje u genocidu za vrijeme rata za neovisnost od Pakistana 1971. godine.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙