FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 28. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak navečer u New Yorku, nakon višetjednih pregovora, usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva uništenje sirijskog kemijskog oružja a jedna od odredbi rezolucije, koju su diplomati u UN-u opisali kao značajnu, formalno podupire plan političke tranzicije u Siriji koji je dogovoren na međunarodnoj konferenciji u Ženevi u lipnju 2012. Rezolucijom se ipak ne prijeti automatskim kaznenim mjerama protiv vlade Bašar al-Asada ukoliko ne ispuni zahtjeve. Njezino donošenje pozdravili su politički vođe širom svijeta. Odlukom 15-članog Vijeća sigurnosti završilo je višetjedno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija se temelji na sporazumu koji su dvije zemlje postigle početkom mjeseca u Ženevi nakon što je 21. kolovoza u napadu sarinom u predgrađu Damaska poginulo više stotina ljudi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je nakon glasovanja kako se velike sile nadaju da će se mirovna konferencija o Siriji održati polovicom studenoga u Ženevi. On je Vijeću kazao kako plan o uništavanju sirijskog kemijskog oružja nije "dozvola za ubijanje konvencionalnim oružjem". "U trenutku dok svjedočimo ovom važnom koraku ne smijemo zaboraviti da se strahote u Siriji nastavljaju s bombama, tenkovima, granatama i topovima", kazao je. "Crveno svjetlo za jednu vrstu naoružanja ne znači zeleno za druge vrste". Američki državni tajnik John Kerry kazao je kako glasovanje pokazuje da "djela imaju posljedice". "Naš izvorni cilj bio je umanjiti sposobnosti Sirije da napada kemijskim oružjem i i odvratiti ju od toga. A opcija vojne sile kojom je prijetio predsjednik Obama mogla je to postići. No noćašnja rezolucija postigla je i više mirnim putem jer će se prvi puta zahtijevati uništavanje čitavog vojno kemijskog arsenala jedne zemlje", kazao je. Francuski ministar vajnskih poslova Lauren Fabius kazao je kako će njegova zemlja učiniti sve da rezolucija bude provedena. Put glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a otvorila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja u Haagu koja je u petak odobrila postupak brze identifikacije i uništavanja zaliha sirijskog oružja. Po toj odluci inspektori će već u utorak otići u Siriju.

RIM - Talijanski premijer Enrico Letta zaprijetio je u petak kasno navečer da će podnijeti ostavku ne dobije li njegov kabinet jasnu parlamentarnu potporu na glasanju idući tjedan. Njegovo upozorenje izrečeno je pošto vlada nije uspjela odobriti važne proračunske mjere. Lettina vlada nestabilna je koalicija njegove stranke i stranke bivšega premijera Silvija Berlusconija. Berlusconi bi zbog presude za financijski prijestup mogao izgubiti mjesto u Senatu, a njegovi pristalice kažu kako će on u znak prosvjeda onda istupiti iz vlade. "Ne kanim šepati ni biti meta stalnih prijetnja", rekao je Letta u priopćenju nakon vladina sastanka u petak kasno navečer. "Ili ćemo ići naprijed i interese države i građana staviti na prvo mjesto, ili ovo iskustvo ovdje završava", rekao je.

MUMBAI - U ruševinama peterokatne stambene zgrade u indijskom financijskom središtu Mumbaiju do sada je pronađeno 29 tijela, objavile su u subotu gradske vlasti koje očekuju da će broj mrtvih rasti jer se vjeruje da je u zgradi u trenutku njezina rušenja bilo više ljudi. Policija kaže kako je uhitila osobu koja je u podrumu zgrade, stare 35 godina, izvodila radove. Uzork njezina rušenja u petak prijepodne još nije poznat. Do sada je iz ruševina spašeno 46 osoba. Manjak stambenog prostora u Indiji doveo je do pada kontrole gradnje i često se koriste nekvalitetni materijali uz lošu izvedbu gradnje. U travnju u okolici Mumbaija srušila se zgrada u kojoj su poginule 72 osobe.

SARAJEVO - Zbog stanja u Bosni i Hercegovini trebalo bi kazniti političare u toj zemlji a jedna od mjera koju Europska unija može poduzeti je da im se uvedu vize za putovanja, predložila je zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz". Pack koja slovi za dobru poznavateljicu prilika na jugoistoku Europe je ocijenila kako EU neće imati drugog izbora osim da posegne za nekom vrstom sankcija ukoliko na sastanku ključnih političara iz BiH i povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fuelea zakazanom za 1. listopada u Bruxellesu ne dođe do dogovora o provedbi reformi koje Unija očekuje. "Ako toga (dogovora) ne bude, nećemo imati izbora nego početi ozbiljnije uskraćivati pomoć", kazala je Pack. Uz uskraćivanje novaca iz europskih fondova jedini način da se kazne odgovorni za stanje u BiH jeste da se političarima iz te zemlje uvede obveza posjedovanja viza za putovanje u države-članice EU. "Nitko od nas ne želi kažnjavati građane BiH", kazala je Pack. Ocijenila je kako je pored nezainteresiranosti političara u BiH za stvarne probleme običnih ljudi problem i u daytonskom ustroju te zemlje pa bi ga valjalo što prije promijeniti. Dodala je međutim kako ni promjena ustavnog ustroja zemlje neće bitno promijeniti stvari nastavi li svatko vući na svoju stranu.

ISLAMABAD - Potres jačine 6,8 stupnjeva pogodio je u subotu jugozapad Pakistana, isto područje koje je razoreno potresom koji je prije četiri dana odnio više stotina života. Prema američkom geološkom institutu epicentar je zabilježen na dubini od 14 kilomatara, oko 250 kilometara sjeverno od lučkog grada Karachija. Još nema vijesti o žrtvama i štetama. Pakistanske vlasti objavile su da je jakost potresa 7.2 stupnjeva, prenosi BBC. Glavni pakistanski meteorolog Arif Mahmood kazao je za pakistansku televiziju da se radi o nastavku podrhtavanja nakon potresa u utorak te da očekuje kako će se podrhtavanja nastaviti još tjednima. U utorak je u potresu jačine 7,7 stupnjeva na istom području poginulo najmanje 515 osoba i stotine su ozlijeđene. Vladinin dužnosnici smatraju da je potresom u utorak pogođeno oko 300.000 osoba.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙