FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rafinerija Brod postavila novu mjernu postaju za kvalitetu zraka

Autor: mvrk
BOSANSKI BROD, 18. listopada 2013. (Hina) - Bosanskobrodska rafinerije nafte postavila je danas novu mjernu postaju koja će pratiti kvalitetu zraka, a njezin direktor Sergej Kraščuk najavio je na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i hrvatski novinari, da će postaviti još dvije mjerne postaje, pri čemu je istaknuo da će ispuniti sve preuzete obveze.

Mjerna postaja stajala je 190.000 eura i bit će u probnom radu do 31. listopada. Rezultati s mjerne postaje mogu se u realnom vremenu pratiti na internetskoj stranici te rafinerije. Postaja je opremljena uređajima koji prate koncentraciju 25 kemijskih spojeva u zraku.

Na konferenciji za novinare bila je i zamjenica ministrice prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Svjetlana Radusin, koja je potvrdila da je Republika Srpska 2011. godine promijenila zakon o zaštiti zraka, ali zakonska regulativa još nije usklađena sa standardima Europske unije.

U vezi s prekograničnom suradnjom BiH i Hrvatske na zaštiti okoliša od prekogranične onečišćenosti, Radusin je istaknula kako do kraja sljedećeg tjedna radna skupina u kojoj je po sedam predstavnika BiH i Hrvatske treba završiti pripremu projekta kojemu je svrha postaviti nove mjerne postaje i utvrditi sve onečišćivače zraka na području Slavonskoga i Bosanskog Broda.

Na pitanje novinara o financijskim problemima Rafinerije Brod, Slavko Šćepanović, savjetnik glavnog direktora Optima grupe, u sklopu koje radi i bosanskobrodska rafinerija nafte, istakao je kako proces modernizacije i ulaganja nije završen te da taj tijek nije upitan jer rafinerija ima otvorenu kreditnu liniju uz čiju se pomoć i provodi cijeli proces.

"Rafinerija sve svoje tekuće i investicijske obveze redovito servisira", rekao je Šćepanović i dodao da proizvodnja u njoj još nije dosegnula razinu rentabilnosti.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙