FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće ministara za okoliš: jači nadzor nad pošiljkama otpada

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Na sastanku Vijeća ministara za okoliš, koji je održan 14. listopada u Luksemburgu, Hrvatska je podržala prijedloge EU uredbi kojima će se dodatno regulirati nadzor nad pošiljkama otpada i definirati načini za smanjenje emisija CO2 iz novih osobnih automobila do 2020. godine.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je nakon sastanka kako sama činjenica da se 25 posto ukupnih pošiljaka otpada u EU smatra ilegalnim, govori da treba pojačati nadzor na tom području, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Uredbom koja se odnosi na pošiljke otpada želi se riješiti problem učestalog ilegalnog prometa otpadom, odnosno smanjiti broj ilegalnih pošiljki. Kroz usklađenu provedbu inspekcijskih nadzora i uspostavu minimalnih uvjeta inspekcije u cijeloj EU, poboljšat će se i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, učinkoviti nadzor prometa otpadom od posebne je važnosti, ne samo za Hrvatsku nego i za čitavu EU, ističe se u priopćenju.

Razgovaralo se i o prijedlogu izmjene Uredbe kojom se definiraju načini za dostizanje cilja smanjenja emisija CO2 iz novih osobnih automobila do 2020. godine. Hrvatska je podržala prijedlog jer pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova sukladno mjerama koje su propisane Strategijom energetskog razvoja RH do 2020., Nacionalnim programom energetske učinkovitosti do 2016. i Planom zaštite zraka, ozonskog sloja i ublažavanja klimatskih promjena za razdoblje od 2013. do 2017.

Sve mjere u skladu su s "Planom puta za prelazak na konkurentnu niskougljičnu ekonomiju do 2050." Europske komisije, koji kao dugoročni cilj ističe smanjenje emisija za 80 posto do 2050. godine, na troškovno najučinkovitiji način.

(Hina) pp/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙