FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kotromanović na sastanku ministara obrane NATO-a

Autor: rtom
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović predvodi hrvatsko izaslanstvo na dvodnevnom sastanku NATO-a što je u utorak počeo u Bruxellesu i na kojem će se razgovarati o poboljšanju obrambene sigurnosti saveza, očuvanju napretka u Afganistanu i suradnji s Rusijom, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).

Dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a prvi je u nizu priprema za summit NATO-a što će se u listopadu 2014. održati u Velikoj Britaniji.

Glavne teme sastanka obuhvatile su rasprave o poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza, očuvanju postignutog napretka u Afganistanu i dostignute razine sposobnosti i interoperabilnosti u području operacija, te nastavku suradnje u okviru Vijeća NATO-Rusija, priopćio je MORH.

Prva radna sjednica ministara obrane bila je posvećena poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza u cilju dostizanja NATO-ove razine ambicije. U tom kontekstu, raspravljalo se o kibernetičkoj obrani, proturaketnoj sposobnosti Saveza te procesu reforme NATO agencija.

Slijedom zaključaka s NATO summita u Chicagu 2012., kada je pokrenuta inicijativa Pametne obrane, ministrima je predstavljen ostvareni napredak u pogledu provedbe 20 projekta u okviru navedene inicijative.

Također, predstavljena je mogućnost produbljenja multinacionalne suradnje u okviru Koncepta vodećih nacija u izgradnji sposobnosti, ideje razvijene po uzoru na model vodećih zemalja, koji je uspješno primijenjen u regionalnim zapovjedništvima operacije ISAF u Afganistanu.

Na drugoj radnoj sjednici tema je bila inicijativa Povezanih snaga u kontekstu priprema za summit 2014.

Drugi dan ministarskog sastanka počet će u srijedu sjednicom Vijeća NATO-Rusija kojoj će prvi put prisustvovati ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Na toj sjednici razmijenit će se mišljenja o trenutačnim međunarodnim sigurnosnim pitanjima u Afganistanu i na Bliskom istoku i razgovarati o nastavku uspješne praktične obrambene i vojne suradnje u područjima od zajedničkog interesa.

Dvodnevni sastanak završit će sjednicom ISAF-a, na kojoj se očekuje usvajanje Procjene strateškog planiranja za novu NATO misiju, nakon 2014. u Afganistanu, "Odlučna potpora" (Resolute Support). Očekuje se i usvajanje Implementacijskog plana rezolucije VS UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti u okviru misija i operacija koje vodi NATO.

Toj će sjednici prisustvovati afganistanski ministar obrane te visoki predstavnici EU-a i UN-a za Afganistan, najavljuje u utorak Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Po završetku ministarskog sastanka članica NATO-a, u organizaciji Njemačke kao vodeće zemlje, održat će se sastanak ministara obrane davateljica snaga u Regionalnom zapovjedništvu – Sjever operacije ISAF, a glavne teme bit će međunarodni angažman tijekom 2014. godine te nakon nje u sklopu nove NATO-ove vođene misije "Odlučna potpora".

(Hina) xpp/xrt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙