FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Italija će tražiti reviziju europske politike za azilante

Autor: mhaj
RIM , 22. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Talijani će zatražiti reviziju europske politike za azilante i poduzimanje hitnih kriznih mjera zbog tragične sudbine desetaka tisuća afričkih iseljenika koji u potrazi za boljim životom stižu na Siciliju, rekao je u utorak talijanski premijer Enrico Letta.

U govoru održanom prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak, Letta je rekao kako je kronično nestabilno stanje u Africi i na Bliskom istoku znak da nesreće koje su se dogodile tijekom listopada i u kojima je život izgubilo oko 550 iseljenika neće biti i posljednje te vrste.

"Nitko ne bi smio gajiti iluziju da su ovakve tragedije tek prolazne epizode ili da će završiti dolaskom lošijih vremenskih uvjeta", kazao je Letta pred talijanskim parlamentarcima. Istaknuo je kako zemlje EU-a moraju poduzeti organizirane i zajedničke korake.

Tijekom godine do obala Malte i Italije doplovilo je više od 32.000 iseljenika iz afričkih i bliskoistočnih zemalja, podaci su UNHCR-a. Mnogi su isplovili iz libijskih luka.

Letta je kazao kako od europskih čelnika u Bruxellesu namjerava tražiti da krizu shvate i tretiraju kao pitanje zajedničke odgovornosti u skladu s EU-ovim sporazumom kojim bi se zajamčilo da se financijski teret podijeli između ostalih članica bloka.

Također je rekao da će tražiti više sredstava i od drugih agencija poput Eurosura te širu diplomatsku aktivnost s afričkim i bliskoistočnim zemljama.

"Uz ove hitne mjere, svima je očito da tragedije koje su se dogodile zahtijevaju širu procjenu EU-ove politike koja se odnosi na imigrante i tražitelje azila. Je li ova politika odgovarajuća? Ne, ne mislim tako", kazao je talijanski premijer.

(Hina) xmh ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙