FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski egzodus, najveći u svijetu u zadnjih 30 godina

Autor: vrad
NIKOZIJA, 14. listopada 2013. (Hina/AFP) - Brodolom južno od Malte u kojemu su u petak život izgubili desetci izbjeglica, uglavnom Sirijaca, još jednom podsjeća na sirijsku humanitarnu tragediju, najveće raseljavanje u svijetu u zadnja tri desetljeća.

Zbog sukoba koji traje od ožujka 2011. prognana je trećina sirijskoga stanovništva, gotovo pet milijuna ljudi, a više od 2 milijuna je izbjeglo. Po ocjeni UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR), oko 97 posto ih je trenutačno u susjednim zemljama.

Libanon koji ima 4,4 milijuna stanovnika primio je najveći broj sirijskih izbjeglica, gotovo 760.000, po podatcima UNHCR-a. Libanonski čelnici misle da ih je 1,3 milijuna, s obzirom na to da mnogi nisu evidentirani.

Oko 540.000 Sirijaca sklonilo se u Jordan, više od pola milijuna i u Tursku te oko 190.000 u Irak.

Usto, oko 47.000 Sirijaca potražilo je azil u Europskoj uniji otkako je počeo sukob. Pravila za odobravanje azila u EU-u su veoma stroga i traže od zemalja koje prihvaćaju izbjeglice da im osiguraju smještaj.

Švedska i Njemačka, dvije europske zemlje koje su odobrile najveći broj zahtjeva za azil, glavna su odredišta sirijskih izbjeglica. Gotovo 11.000 ih je dobilo azil u Švedskoj od siječnja 2012. i taj bi broj mogao ubrzano rasti. U Njemačkoj je od 2011. prihvaćeno više od 18.000 sirijskih azilanata.

Naposljetku, od siječnja je više od 4.600 Sirijaca morem stiglo u Italiju, samo u kolovozu njih tri tisuće, kaže UNHCR.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙