FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bangladeš i ILO pokreću kampanju za podizanje sigurnosnih standarda u industriji odjeće

Autor: mkuz
DHAKA, 22. listopada 2013. (Hina/AFP) - Bangladeš i Međunarodna organizacija za rad (ILO) potpisat će danas sporazum o 24 milijuna dolara vrijednoj inspekcijskoj kampanji u tamošnjoj industriji odjeće koju će zajednički financirati nizozemska, britanska i kanadska vlada, rekao je bangladeški ministar rada i zapošljavanja Mikail Šipar.

Dodao je da će kampanjom biti obuhvaćena otprilike polovina od ukupno 4.500 tvornica u Bangladešu. Iz ILO-a su priopćili da će detaljnom pregledu biti podvrgnuto nekih 1.200 tvornica.

"Stručnjaci će preliminarno procijeniti strukturnu stabilnost i zaštitu od požara u tisuću do 1.250 tvornica odjeće", kazao je ILO-v dužnosnik Lejo Sibbel.

Povod za pokretanje višegodišnje kampanje bilo je urušavanje zgrade u Rana Plazi u travnju ove godine u kojoj su bile smještene radionice odjeće. Tom su prilikom smrtno stradala 1.132 radnika a nesreća je pripisana neadekvatnim sigurnosnim standardima.

Kampanja će ciljati na tvornice koje posluju kao podizvođači ili proizvode odjeću za manje poznate zapadne kompanije a nisu potpisale sigurnosne sporazume dogovorene nakon nesreće.

"Želimo svesti broj industrijskih nesreća na podnošljivu razinu. Loše radne uvjete u tvornicama nećemo tolerirati", rekao je bangladeški ministar za rad i zapošljavanje Mikail Šipar.

Urušavanje zgrade u Rana Plazi, gdje su radnici za malu plaću i uz dugo radno vrijeme proizvodili odjeću za zapadne kompanije usmjerilo je pozornost kao nikad dotad na uvjete rada u Bangladešu, drugom po veličini svjetskom proizvođaču odjeće.

Prethodno je u studenom prošle godine u požaru u tvornici odjeće Tazreen u Dhaki poginulo 111 radnika, otkrivši između ostalog neovlašteno podugovaranje na temelju narudžbi zapadnih kompanija.

Mnogi europski lanci trgovina odjećom potpisali su sigurnosni sporazum nakon kastrofe u travnju, kojime su obećani bolji uvjeti rada u tvornicama. Američki su pak lanci sklopili odvojeni sporazum s istom namjerom.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙