FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIK: MID je žrtva parcijalne privatizacije 3. maja

Autor: hsup
RIJEKA, 17. listopada 2013. (Hina) - Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) u tvornici 3. maj - Motori i dizalice (MID) Mika Lamešić ocijenio je danas da je ta tvornica žrtva parcijalne privatizacije 3. maja i te da se radnicima, određivanjem različitih otpremnina, čini nepravda.

Lamešić u priopćenju navodi da su radnici ogorčeni i da je teškom stanju doprinijelo to što Radničko vijeće i većinski Sindikat metalaca Hratske (SMH) nisu poduzimali aktivnosti koje bi pomogle statusu radnika.

"Dok se jednima isplaćuju poticajne otpremnine do 120.000 kuna, s mogućnošću da se povise i do 160.000 kuna, za nas u MID-u su, protivno važećim aktima, jednostranom odlukom poslodavca utvrđene otpremnine do najviše 75.000 kuna", stoji u priopćenju.

Lamešić ističe da vlasnici brodogradilišta i MID-a sada više nisu isti, brodogradilište je postalo dijelom Uljanik Grupe, a MID i Tvornicu industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj preuzela je država, ali da taj argument u vezi s otpremninama ne stoji.

Sredstva za restrukturiranje cjelokupnog 3. maja osigurala je država tako da je izvor sredstava isti, naglašava i navodi da je za zbrinjavanje tehnološkog viška radnika MID-a osigurano više od 22 milijuna kuna.

Lamešić navodi da su radnici iz medija doznali da će na Zavodu za zapošljavanje završiti njih 104 s najvišom otpremninom od 75.000 kuna po radniku, što je ukupno 7,8 milijuna kuna te da je upitno gdje je 'nestala' razlika od oko 15 milijuna kuna.

"Kupuju se novi auti i troše novci, a s druge strane problematična je kupovina nekoliko ploča lima za krovište koje prokišnjava ili za radna odijela i rukavice", istaknuo je Lamešić dodajući da su radnici iscrpljeni, da se njihovo strpljenje približava kraju i "da bi mogli s ili bez sindikata uzeti rješavanje u svoje ruke", pa da stoga za sve radnike 3. maja treba nači jednaka rješenja u vezi njihovih prava.

Radničko vijeće i sindikati trebaju štititi radnike, a Uprava je dužna s njima razgovarati kada su u pitanju odluke koje utječu na položaj radnika, zaključio je Lamešić dodajući da probleme treba rješavati dijalogom i da uprava, ako nije spremna na dijalog radi pronalaženja optimalnih rješenja, treba otići.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙