FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez većih promjena na domaćem tržištu

Autor: scvi
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Nakon lošeg prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuje povećanje likvidnosti ili nagli zaokret u trendu Crobexa, koji klizi već pet tjedana i na putu je da izgubi sve dobitke od početka godine.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,45 posto, na 1.768 bodova, nedaleko najniže ovogodišnje razine od 1.763 boda, na kojoj je bio 2. siječnja. U proteklih pet tjedna Crobex je izgubio 3,3 posto.

Crobex10 spustio se protekloga tjedna 1,06 posto, na 1.001 bod, što je njegova najniža razina od 3. siječnja, kada je iznosio 986,9 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 50,4 milijuna kuna, što je oko 13 milijuna više nego tjedan dana prije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 12,85 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,43 posto, na 173,25 kuna.

Veći promet ostvaren je i dionicom Plave lagune, 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,67 posto, na 2.360 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Diokija, s padom cijene za gotovo 24 posto, na 3,92 kune, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

Među rijetkim dobitnicama ističe se dionica Jadranke, čija je cijena porasla 7,7 posto, na 560 kuna, uz promet od oko 645 tisuća kuna.

„Protekli tjedan na domaćem tržištu bio je loš u smislu likvidnosti. Očito da nije pomoglo ni produljeno radno vrijeme burze - trgovanje je bilo usporeno, a prosječni dnevni promet bio je ispod 10 milijuna kuna. Crobex je u takvim uvjetima znatnije oslabio te je na putu da izbriše sve dobitke od ove godine“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Za razliku od domaćeg, na inozemnim je tržištima prošloga tjedna vladalo dobro raspoloženje.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1,1 posto, na 15.399 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 1.744 boda, najvišu razinu u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,1 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 8.865 bodova, najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 1,5 posto.

„Glavni razlog dobrog raspoloženja bilo je postizanje dogovora u Washingtonu oko daljnjeg financiranja američke države. I pojedine kompanije su objavile bolje od očekivanja poslovne rezultate, pa su neki svjetski burzovni indeksi dosegnuli svoje povijesno rekordne razine“, navodi Augustinović.

Ovoga tjedna, ističe, u fokusu investitora bit će, uz poslovne rezultate kompanija, i makroekonomski podaci SAD-a, koji u posljednja dva tjedna nisu objavljeni zbog obustave rada državnih službi.

„Na domaćem tržištu ni ovoga tjedna ne očekujem promjene u smislu povećanja likvidnosti i zaokreta u trendu, jer na vidiku nema vijesti koje bi mogle potaknuti takve promjene. Jedino bi dobro raspoloženje izvana donekle moglo utjecati na promjene na domaćem tržištu, a počela je i objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, pa možda vidimo kakvo ugodno iznenađenje“, zaključuje Augustinović.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙