FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u blagom plusu

Autor: scvi
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u blagom plusu, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice AD Plastika i HT-a, a najveći postotni rast cijene ostvarila je dionica Diokija.

Crobex indeks danas je oko 12,00 sati bio u plusu 0,23 posto, na 1.798 bodova, a Crobex10 0,45 posto, na 1.016 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,87 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego dan ranije.

„Na domaćem tržištu Crobexi su danas u blagom plusu, uz i nadalje nizak promet. Najviše se trguje dionicama AD Plastika i HT-a. U nedostatku poslovnih vijesti, očekujemo da će se sentiment sa svjetskih burzi i dalje prelijevati na domaće tržište“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionicom AD Plastika do podneva je ostvareno 1,17 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 125 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, sa 700.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,08 posto, na 172,8 kuna.

Većina dionica danas bilježi rast cijene, pri čemu se po dobitku ističe dionica Diokija. Nakon prošlotjednog pada za više od 81 posto pod utjecajem vijesti da su vjerovnici odbili plan financijskog restrukturiranja te tvrtke, cijena joj je danas skočila gotovo 25 posto, na 6,09 kuna. Ipak, u apsolutnom izrazu, to je svega 94 lipe više nego u petak na zatvaranju.

Znatnije je poskupjela i dionica Petrokemije, za 4,69 posto, na 200,3 kune.

Među rijetkim gubitnicama, po padu cijene za više od tri posto izdvaja se dionica Dalekovoda.

Od makroekonomskih pokazatelja, sutra se očekuje objava podatka o izdanim građevinskim dozvolama u kolovozu, dodaje Matić.

Na europskim burzama najvažniji indeksi raznoliko se kreću. Tako je trenutno londonski Ftse u blagom plusu, za 0,07 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC u blagom minusu, oko 0,2 posto.

„Na dioničkim tržištima u Europi i Aziji indeksi se različito kreću, pod utjecajem najnovijih makroekonomskih pokazatelja iz Kine, kao i nastavljene političke neizvjesnosti u SAD-u“, navodi Matić.

Kako dodaje, tijekom vikenda objavljeno je da je kineski izvoz u rujnu neočekivano pao na godišnjoj razini, ukazujući na slabost globalnog gospodarstva, dok je inflacija porasla više od očekivanja.

„U SAD-u, pak, obustava rada državnih službi ulazi u 14. dan, dok za tri dana država doseže svoj limit zaduživanja ukoliko se političari prije toga ne dogovore o daljnjem zaduživanju“, ističe Matić.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje podatak o industrijskoj proizvodnji u eurozoni, a sutra o očekivanjima u vezi gospodarske klime u Njemačkoj, zaključuje Matić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙