FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar najavio ukidanje većine kontrola kapitala početkom 2014.

Autor: gple
NIKOZIJA, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cipar očekuje da će do proljeća iduće godine ukinuti gotovo sve kontrole kapitala a planira zadržati ograničenja koja pojedincima zabranjuju povlačenje novca iz zemlje, kazao je danas ministar financija Haris Georgiades.

Cipar je u ožujku uveo kontrole kapitala kako bi spriječio navalu na šaltere nakon što je prisilio štedište da sudjeluju u dokapitalizaciji banaka. Bila je to prva takva odluka u povijesti eurozone.

U govoru pred parlamentarnim odborom za financije ministar Georgiades kazao je da će prema prema planu za sanaciju financijskog sektora većina tih ograničenja biti ukinuta "prije proljeća 2014.".

"Prema tom planu sve će restriktivne mjere biti ukinute u prvim mjesecima 2014., uz izuzetak one koja zabranjuje prebacivanje novca iz ovdašnjih na račune u inozemstvu", pojasnio je ministar.

Tako će i u doglednoj budućnosti pojedinci morati dokazivati da se takvi transferi obavljaju iz konkretnih poslovnih razloga, dodao je. "Ta je kontrola posljednja na rasporedu za ukidanje."

Cipar postupno ublažava ograničenja pa su trenutno i dalje na snazi zabrana upotrebe čekova, ograničenje koje pojedincima brani povlačenje s računa više od 300 eura dnevno i slični kontrolni mehanizmi.

Usprkos tim ograničenjima koja su daleko blaža kada su u pitanju inozemne banke, depoziti i dalje 'bježe' sa Cipra. Tako su se prema najnovijim podacima Europske središnje banke (ECB) depoziti privatnog sektora u kolovozu smanjili 2,1 posto. U proteklih 15 mjeseci pali su više od 30 posto.

Ciparske su banke pretrpjele gubitke zbog izloženosti zaduženoj Grčkoj a sada očekuju gubitke i u matičnoj zemlji, s ozbirom na sve dublju recesiju zbog koje raste broj nezaposlenih pa sve više njihovih klijenata ne uspijeva uredno vraćati kredite.

Tako je najveći ciparski zajmodavac Bank of Cyprus 10. listopada izvijestio da njegovi gubici u 2012. premašuju dvije milijarde eura, zbog povećanja iznosa nenaplativih kredita.

Ciparski guverner Panikos Demetriades odvojeno je danas istaknuo da će ciparske banke vjerojatno i iduće godine poslovati u minusu, s obzirom na pogoršanje stanja u gospodarstvu i povećane iznose nenaplativih zajmova.

Zahvaljujući restrukturiranju banke su ipak dostatno kapitalizirane pa se mogu uspješno nositi s eventualnim novim šokovima.

"Očekuje se da će eventualni anticipirani gubici biti dostatno pokriveni i da će se sektor postupno stabilizirati i oporaviti", kazao je guverner ciparske središnje banke.

Naglasio je da bi pad gospodarskih aktivnosti u idućoj godini trebao biti blaži od 8,7 posto koliko očekuju međunarodni zajmodavci, Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF). Prognoze su ipak vrlo neizvjesne, upozorava.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙