FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova rekordna vrijednost problematičnih kredita u španjolskim bankama u kolovozu

Autor: mpuk
MADRID, 18. listopada 2013. (Hina/AFP) - Španjolske banke izvijestile su u petak da su problematični krediti u kolovozu dosegnuli novu rekordnu vrijednost, što pokazuje da problem slabih bilanci nije riješen unatoč financijskoj pomoći eurozone.

Ukupni iznos problematičnih kredita porastao je u odnosu na prethodni mjesec za dvije milijarde eura ili 1,13 posto, na nevjerojatnih 180,7 milijardi eura.

Time je njihov udio u ukupom kreditnom portfelju španjolskih banaka dosegnuo 12,12 posto, u odnosu na 11,97 posto u prethodnom mjesecu.

Problematični krediti u Španjolskoj uglavnom su vezani uz propast sektora nekretnina a nižu rekordne već treći mjesec zaredom.

Prošle je godine eurozona financijski poduprla španjolske banke koje su gušili problematični krediti zbog kolapsa tržišta nekretnina 2008.

Španjolska, četvrto po veličini gospodarstvo eurozone, dosad je 'povukla' 41,3 milijarde eura kredita eurozone.

Europski dužnosnici pozdravili su prošlog mjeseca jačanje španjolskog bankovnog sektora, ali i upozorili na rizik koji generiraju pad kreditiranja i visoke razine zaduženosti.

Španjolske banke ponovno su se počele financirati na tržištima i njihovi depoziti su u porastu, objavile su Europska komisija i Europska središnja banka u izvješću. Upozoravaju ipak da bi dobit banaka mogli pogoditi pokušaji španjolske vlade i privatnog sektora da smanje dug i nastavljeni pad nekretninskog sektora.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙