FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen na godišnjicu pogibije Lovašana u minskom polju

Autor: zdra
LOVAS, 18. listopada 2013. (Hina) - U spomen na pogibiju 21 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. godine u minskom polju na ulazu u to srijemsko mjesto, danas su podno drvenog križa u nekadašnjem minskom polju, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast ubijenim, poginulim i nestalim mještanima Lovasa u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odala su brojna izaslanstva među kojima i općine Lovas predvođeno načelnicom Tanjom Pašom. Do mjesta nekadašnjeg minskog polja, sudionici oblježavanja došli su hodnjom u koloni sjećanja od dvorišta strojne radionice Poljoprivredne zadruge Lovas, u kojoj su Lovašani bili zatvoreni i mučeni tijekom okupacije.

Molitvu je predvodio mjesni župnik velečasni Željko Grigić koji je služio i misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela.

Nakon što su 10. listopada 1991. godine okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izdvojili su 18. listopada skupinu od 51 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je smrtno stradala 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa 1991. stradala su 84 Hrvata iz toga mjesta.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙