FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku ponovno spomen-ploča osnivačima HDZ-a

Autor: ivuc
OSIJEK, 8. listopada 2013.(Hina) - Osnivačima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Slavonije i Baranje ponovno je postavljena spomen-ploča ispred prostorija osječkoga Nogometnog kluba "Olimpija" u kojima su se, i prije službenog osnivanja HDZ-a, okupljali pristaše i simpatizeri stranke.

Otkrivajući večeras spomen-ploču, član Središnjeg odbora HDZ-a i jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks podsjetio je kako je na osnivačkoj skupštini HDZ-a, 17. lipnja 1989. godine u Zagrebu, od 48 osnivača, bilo 29 Osječana, koji su činili srž tadašnjeg pokreta koji je za cilj imao stvaranje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske.

"Mi smo doista bili preteča stranke opasnih namjera, po one koji su htjeli očuvati jugoslavenski komunistički režim", poručio je Šeks kazavši kako se postavljanjem spomen-ploče prisjećaju vremena kada su odgovorili povijesnom izazovu koji se pojavio pred Hrvatskom.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je da je "nacionalna gruda hrvatskog ponosa krenula iz Osijeka" te kako je prirodno da se spomen-ploča nalazi baš na ovome mjestu. Iako u to vrijeme nije pripadao tome pokretu, kazao je da ga je "podržavao, jer je bio hrvatski".

Predsjednik osječkoga HDZ-a Damir Kramarić rekao je da se Gradski odbor stranke godinama zauzimao da se spomen-ploča vrati na ovo mjesto, kao počast svima koji su bili vizionari te preteča stvaranja HDZ-a i hrvatske države.

Na novinarski upit tko je odgovoran za uklanjanje prve spomen-ploče, Kramarić je kazao kako je, koliko mu je poznato, "HDSSB glavni i odgovorni za uništavanje ploče". Kramarić je rekao da je bivšem gradonačelniku Krešimiru Bubalu (HDSSB) neuspješno slao dopise i zamolbe radi dobivanja suglasnosti grada Osijeka za ponovnim postavljanjem ploče te istaknuo da je novi gradonačelnik Vrkić imao razumijevanja za postavljanje spomen-ploče.

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙