FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska za javno zdravstvo izdvaja više od drugih u regiji, osim Slovenije

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. listopada 2013.(Hina) - Hrvatska je po izdvajanjima za javnu zdravstvenu zaštitu svojih građana daleko ispred ostalih zemalja jugoistoka Europe, no istodobno značajno zaostaje za Slovenijom, proizlazi iz podataka koje su u četvrtak u Banjoj Luci predstavili ravnatelji zavoda za zdravstveno osiguranje država regije.

Na konferenciji posvećenoj problemima održivog financiranja javnih zdravstvenih osiguranja izneseni su podaci po kojima se u Hrvatskoj za zdravstveno osiguranje svakog građanina izdvaja po 500 eura, dok Slovenija za istu svrhu izdvaja oko 1.800 eura.

U slučaju Srbije ta su izdvajanja oko 260 eura, a u BiH oko 200.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda zdravstvenog osiguranja (HZZO) Siniša Varga kazao je na konferenciji kako trenutačna financijska kriza utječe i na zdravstvo te je stoga nužno osigurati učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava.

Čelni čovjek slovenskog fonda zdravstvenog osiguranja Samo Fakin istaknuo je kako se zdravstvo i u njegovoj zemlji unatoč značajnim izdvajanjima susreće s velikim poteškoćama sličnim onima u svim drugim državama šire regije. Kazao je kako bi stoga dodatne izvore prihoda iz kojih bi se financiralo javno zdravstvo valjalo potražiti u porezima koji bi se plaćali na cigarete i alkohol.

Kako je pojasnio, Slovenija razmatra i uvođenje dodatnog poreza na slatka bezalkoholna pića, ali i općeg poreza za zdravstvo jer novaca od obaveznih doprinosa naprosto nema dovoljno.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙