FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnica Koprivnice: zabrana je za samo pet posto otpada

Autor: kkop
KOPRIVNICA, 10. listopada 2013. (Hina) - Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj zbog odluke Inspekcije zaštite okoliša o zabrani rada koprivničkog odlagališta, čelnice Grada i komunalne tvrtke poručile su da će se komunalni otpad normalno odlagati jer se zabrana odnosi tek na pet posto otpada, koji će se dijelom skladištiti a dijelom odvoziti na odlagališta s dozvolom.

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak je rekla da nema bojazni vezano uz odlaganje komunalnog otpada. "Ova odluka je u javnosti nepotpuno interpretirana. Zabrana odlaganja odnosi se na svega pet posto otpada koji smo do sada zbrinjavali. Riječ je o otpadu poput grobnih vijenaca koje je teško reciklirati, budući da se sastoje od nekoliko različitih materijala, otpada koji nastaje prilikom čišćenja ulica i slično", rekla je gradonačelnica Želježnjak.

Koprivničko odlagalište otpada „Piškornica“ jedno je od najbolje saniranih u Hrvatskoj. U njegovu sanaciju utrošeno je 55 milijuna kuna, rekla je.

Na upit novinara kako će se zbrinuti spornih pet posto otpada, članica Uprave Komunalca Koprivnice Maja Hleb rekla je da će se dio skladištiti u kontejnerima, a za dio će se morati naći legalno odlagalište.

"Godišnje na Piškornici odložimo otprilike devet tisuća tona otpada. Pojedini otpad zbrine se putem oporabitelja s kojima imamo ugovore. Za sporni otpad, nažalost, nismo našli zainteresirane oporabitelje. Zbog toga ćemo dio skladištiti u kontejnerima, a za dio moramo pronaći odlagalište na području Hrvatske koje ima potrebne dozvole za njegov prihvat," kazala je Hleb.

Ona je rekla kako je Komunalcu još 2010. Županija izdala rješenje po kojem su smjeli na Piškornicu odlagati sav otpad, ali se Općina Koprivnički Ivanec, na čijem se području nalazi odlagalište, žalila na takvu odluku. Potom je Županija uvažila žalbu i 2012. donijela rješenje prema kojem je zabranjeno odlagati spornih pet posto otpada.

"Tada smo se i mi žalili, a budući da nije postojalo pravomoćno rješenje, rukovodili smo se onim starim čija je valjanost istekla 2010. godine", pojasnila je Hleb.

Gradonačelnica Želježnjak je potom kazala kako je ministar Mihael Zmajlović ovom odlukom, koju i sama podržava, pokazao da su pred zakonom svi jednaki i da se zakon mora poštivati u stopostotnom obimu. "Zakon ne poznaje stranačke boje i ovako kako radi sadašnja, trebale bi raditi sve buduće vlade", istaknula je SDP-ova gradonačelnica.

Rješenjem Inspekcije zaštite okoliša od 21. listopada zabranjuje se obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada, komunalnom poduzeću Gradsko komunalno društvo Komunalac d.o.o. iz Koprivnice te Zagrebačkom holdingu d.o.o. - podružnici ZGOS iz Zagreba.

(Hina) xkkop yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙