FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara prihvatio je poziv predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića za sastanak koji bi se trebao održati u četvrtak, 17. listopada u 18 sati u prostorijama vukovarskoga Gradskog poglavarstva. Potvrdio je to novinarima glasnogovornik tog stožera Igor Gavrić nakon sastanka koji su njegovi članovi održali večeras kako bi zauzeli stajalište o pozivu Zorana Milanovića. Poziv je premijer uputio preko svojeg predstavnika, rekao je Gavrić ne precizirajući o kome je riječ. Gavrić je također rekao kako je stožer prihvatio poziv unatoč "neprimjerenim mjerama" koje je Milanović poduzeo u obliku "metalnih barikada i pojačanih postrojbi oklopljene interventne i specijalne policije, unatoč uvredljivom ponašanju i retorici njegova izaslanika tijekom pokopa posmrtnih ostataka hrvatskih mučenika iz Sotina, tijekom koje je izviždan".

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić uputio je pismo predsjedniku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislavu Josiću u kojem predlaže posredovanje u sastanku Stožera s premijerom Zoranom Milanovićem u četvrtak u Vukovaru, na kojem bi se razgovaralo o stanju u gradu vezano uz problem postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, doznaje danas Hina u Vladi. Matić kao posrednik predlaže da se sastanak održi u uredu vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, 17. listopada u 18 sati, te da na njemu sudjeluju i predstavnici udruga branitelja i stradalnika iz Vukovara, doznaje se u Vladi.

ZAGREB - Saborska rasprava o izvršenju državnog proračuna za prvu polovicu godine poslijepodne se nastavila međusobnim optužbama vladajućih i oporbe oko toga tko je kriv za stanje u državi, a laburist Mladen Novak ustvrdio je kako je vlada svojim građanima zamijesila kruh sa 77 kora. „Nisam ni ekonomist ni pekar ali znam koji mi je kruh ukusniji. Ovaj koji nam je vlada zamijesila ima 77 kora, a kažu da je već i onaj sa sedam kora težak“, rekao je Novak zapitavši se koliko na državni proračun utječe trošak 185 agencija koliko ih imamo. Ako su takve agencije nametnuta nam obveza onda bi nam manji trošak bio da ih nemamo pa makar zbog toga platili i kaznu, ustvrdio je. S time se složio i nezavisni Damir Kajin rekavši kako imamo „cijeli brod nepotrebnih institucija“, bilo na nacionalnoj bilo na lokalnoj razini.

ZAGREB - Ni današnji kolektivni pregovori predstavnika Ministarstva zdravlja i triju zdravstvenih sindikata nisu doveli do dogovora oko najspornijih točaka - plaćanja dežurstava, pripravnosti i uvjeta rada, pa se pregovori nastavljaju, kao i štrajk bolničkih liječnika, koji traje već 27 dana. Iako je po protokolu novi kolektivni ugovor danas trebao biti potpisan, to se nije dogodilo, a pitanja dežurstva, pripravnosti i uvjeta rada i dalje su otvorena, rekli su novinarima nakon današnjeg kruga pregovora sindikalni čelnici Spomenka Avberšek (Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi), Ivica Babić (Hrvatski liječnički sindikat) i Anica Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara). Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da su u prvom čitanju prešli sve članke kolektivnog ugovora, te ponovio da su, što se njega tiče, svi zakonski uvjeti za prekid štrajka bolničkog liječnika ispunjeni još prije dvadeset dana. To ne misli i Ivica Babić koji je ponovio da je uvjet za okončanje štrajka bolničkih liječnika potpisivanje kolektivnog ugovora koji predlaže Hrvatski liječnički sindikat. On nudi Vladi potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, tvrdeći da je to tako regulirano u većini europskih zemalja. Spomenka Avberšek je pak preko novinara poručila Babiću da "zaboravi priču o strukovnim kolektivnim ugovorima i da se nauči poštivati zakon". Slična je bila poruka ministra Ostojića, koji također ističe da po hrvatskim zakonima nije moguće prihvatiti tu Babićevu ponudu.

TROGIR - Na odlagalište otpada Plano, u blizini Trogira, otpad danas nije dovezen jer su se gradske vlasti i tvrtka Trogir holding, koja upravlja tim odlagalištem, pridržavale uputa iz inspekcijskog rješenja da se 15. listopada ove godine otpad prestane odlagati na to odlagalište jer nema dozvolu za rad, doznaje se od zamjenika trogirskoga gradonačelnika Radovana Slade Šilovića. „Danas nitko nije došao i zatvorio odlagalište Plano i onemogućio odlaganje otpada, ali mi smo odlučili ne odvoziti otpad jer se pridržavamo uputa iz rješenja inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje smo dobili 9. listopada ove godine, a u kojem se traži prestanak odlaganja otpada na odlagalište Plano 15. listopada“, rekao je Slade Šilović večeras za Hinu. Dodao je kako na odlagalište Plano danas nije dovezen ni otpad s područja Makarske, koje se također njime koristilo. „Naše su procjene da gradska jezgra Trogira može izdržati dva ili tri dana bez odvoženja smeća na odlagalište Plano te se nadamo da će na sastanku u petak između trogirskoga gradonačelnika Ante Stipčića i ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića problem biti prevladan. U protivnom, u Trogiru će teškoće u vezi s odlaganjem otpada eskalirati“, poručio je Slade Šilović.

ZAGREB - Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je danas kako zaprešićki otpad privremeno zbrinjava tvrtka Eko Flor. Danas je stupilo na snagu rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojim se komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada. "Mi u Zaprešiću poštujemo zakon i odluke Ministarstva pa je komunalno gradsko poduzeće Zaprešić d.o.o. sklopilo jučer ugovor s tvrtkom Eko Flor o preuzimanju zaprešićkog komunalnog otpada dok poduzeće Zaprešić d.o.o. ne dobije potrebne dozvole za nastavak odlaganja komunalnog otpada", izjavio je za Hinu gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Rekao je da ne zna gdje ta tvrtka odlaže zaprešićki otpad. Turk pretpostavlja da će do kraja ovoga tjedna problem dozvole biti riješen i da će komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. nastaviti zbrinjavati otpad, a do tada to radi tvrtka Eko Flor.

DUGOPOLJE - U Dogopolju je danas osnovan klaster „Hrvatski pršut“, koji će okupljati dalmatinske, istarske i krčke proizvođače pršuta radi zaštite njihovih interesa, a na osnivačkoj skupštini ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je podupro utemeljenje klastera ističući da će on biti partner Ministarstvu u rješavanju teškoća vezanih uz proizvodnju pršuta. „Najvažnija je činjenica da će proizvođači pršuta udruženi u klaster bolje pripremiti projekte za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova“, istaknuo je ministar Jakovina. Po njegovim riječima, važnost „Hrvatskog pršuta“ jest u tomu što će se proizvođačima pršuta zajedničkim nastupom omogućiti bolji plasman njihovih proizvoda te veću dodanu vrijednost, korištenje novih tehnologija i nabavu repromaterijala za proizvodnju. „Udruženi proizvođači pršuta proizvodit će više i jeftinije te će biti konkurentniji“, istaknuo je ministar Jakovina.

ZAGREB - Tridesetak prosvjednika, koji su se na poziv Građanske inicijative "Referendumski ustanak", okupili večeras na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, zatražili su smjenu odgovornih u javnim servisima Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i Hini zbog, kako tvrde, medijske blokade akcije Referendumskog ustanka. Akcija prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o poništenju pretvorbe i privatizacije, zabrani deložacije iz prve nekretnine te opoziv svih državnih dužnosnika, koja je počela 1. listopada i završena je danas, doživjela je medijsku blokadu ne samo u javnim, nego i u privatnim medijima, poručeno je sa skupa održanog pod parolama "Totalno pomračenje razuma u svim medijima!!", "Drugačiji svijet je moguć, pobunite se" i "Lopovi, vratite narodu ukradeno!" Obraćajući se okupljenima na prosvjedu, Damir Trnačić rekao je da su javni mediji na najprljaviji način cenzurirali demokratsku inicijativu i, kazao je, od prvog dana HRT niti Hina nisu dali niti jedno slovo o tome. "To samo ukazuje da se ne provodi demokracija, već živimo u diktaturi vođenoj medijima, političarima i bankarima koji stoje iza svega", kazao je. Prosvjedu je jedino nazočio novinar Hine.

KRAPINA - Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki predstavili su danas novi ustroj upravnih odjela te županije po kojemu njihov broj ostaje isti, ali razdvajaju se odjeli za predstavničku i izvršnu vlast te neka područja spajaju u jedan odjel radi bolje učinkovitosti, posebice kada su u pitanju fondovi Europske unije. Novim ustrojem neće se povećati iznos za plaće, rekao je, najavljujući smanjenje plaća zaposlenika u županiji za pet posto te ukidanje 'cipelarina' i usklađivanje putnih troškova. Tako će se uštedjeti oko pola milijuna kuna na godišnjoj razini, a ušteđeni novac uložit će se u izobrazbu i gospodarstvo, rekao je župan Kolar.

OSIJEK- Protiv 69-godišnjeg Bore Ivanovića, zapovjednika brigade JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku i državljanina Republike Srbije, u Osijeku je podignuta optužnica za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u Slavoniji 1991. godine. Županijsko državno odvjetništvo, ne navodeći njegovo ime, u priopćenju navodi da je te zločine počinio kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, postrojba teritorijalne obrane Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače te dobrovoljačkih postrojba iz Srbije. Tereti ga da je izdavao zapovjedi za napade i neselektivna granatiranja radi osvajanja tih mjesta i etničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, znajući pritom za zlostavljanja, ubijanja i pljačkanja koja nije spriječio, iako je mogao. Svjesno je pristajao da njemu podređene postrojbe nastave to činiti, ocjenjuje Državno odvjetništvo. Tijela ubijenih bacili su u masovnu grobnicu u Ćelijama, a neposredno prije mirne reintegracije Boro Ivaniović osobno je došao u Ernestinovo i naredio da se tijela iskopaju i premjeste na još uvijek nepoznatu lokaciju.

VINKOVCI - Protiv dvojice hrvatskih državljana vukovarsko-srijemska Policijska uprava podnijela je kaznenu prijavu zbog trgovanja ljudima, a protiv treće osobe - 21-godišnjaka zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, doznaje se danas od te Policijske uprave, koja je izvijestila o završetku istrage vezane uz prodaju 15-godišnje makedonske djevojčice i njezin prisilni izvanbračni život. Maloljetna državljanka Makedonije bila je predmet trgovine ljudima u ožujku 2013., kada ju je 53-godišnja državljanka Makedonije za nekoliko tisuća eura prodala 45-godišnjaku i 44-godišnjaku, državljanima Republike Hrvatske koji su je prisilili na brak s 21-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske. O cijelom slučaju obaviješten je Centar za socijalnu skrb čiji su djelatnici preuzeli skrbništvo nad maloljetnom makedonskom državljankom, navodi policija.

ZAGREB - Svjetski dan seoskih žena i Svjetski dan hrane obilježila je danas Hrvatska seljačka stranka (HSS) na konferenciji za novinare na kojoj su o teškom životu na selu progovorile pobjednice na izborima najuzornije seoske žene Zorica Šimunić Bojko i Monika Kemenović te ovogodišnja kandidatkinja Miranda Paić. Miranda Paić iz Bićina majka je dvoje djece i bavi se proizvodnjom autohtonih slastica. Istaknula je kako u teškim uvjetima proizvodi svoje proizvode, te ima probleme s otkupom. Rekla je kako je s obitelji prošla "težak i trnoviti put" do izvornog hrvatskog proizvoda i suvenira koji je osmislila i svojim rukama napravila. Najvažnijim smatra da njezina djeca žele i dalje ostati na selu.

DUBROVNIK - Čelnici Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare kako ne mogu prihvatiti prijedlog ugovora koji im nude grad tj. gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić da se tom društvu za njegovo djelovanje iz gradskog proračuna na godinu izdvoji 20 milijuna kuna. Predsjednik tog društva Denis Orlić rekao je kako pravih pregovora još nije bilo te da se oni vode uglavnom preko medija. "Društvo ne može pristati na financiranje koje bi ovisilo o mogućnostima gradskog proračuna jer takvo društvo ne može obavljati svoju temeljnu zadaću, a to je obnova spomenika", rekao je Denis Orlić. Govoreći o prijedlogu sporazuma koji je predložio grad Dubrovnik, Orlić je istaknuo da je tekst sporazuma identičan onome iz travnja ove godine, samo je promijenjena novčana svota.

ZAGREB - Zbornik radova "60 godina festivala igranoga filma u Puli i hrvatski film" s istoimenoga znanstvenoga skupa održana 19. siječnja 2013. u organizaciji Odjela za film i kazalište Matice hrvatske u Zagrebu predstavljen je večeras u zagrebačkoj Palači Matice hrvatske. O zborniku su govorili urednici Nikica Gilić i Zlatko Vidačković, recenzentica Mihaela Majcen Marinić i filmski kritičar Hrvoje Turković. Po Gilićevim riječima filmologija je u javnosti nedovoljno zastupljena disciplina pa je održani znanstveni skup obogatio znanjima različite naraštaje filmologa. Mihaela Majcen Marinić smatra kako Filmski festival u Puli ostaje potvrda možda jedinoga mjesta pravoga filmskog glamura u Hrvatskoj. "Pula je također velika otvorena pozornica za proučavanje hrvatske kinematografije, rekla je dodavši i kako je taj filmski festival svojevrsna povijest hrvatskoga igranog filma, ali i filmova iz susjedstva.

DUBROVNIK - Na drugom Festivalu filma djece i mladeži Mediterana od 17. do 20. listopada u Dubrovniku bit će prikazano 60 radova djece i mladih iz deset mediteranskih zemalja. "Filmovi natjecateljskog i popratnog programa prikazivat će se tijekom čitavog dana u kinu Sloboda, a bogati popratni program uključuje i večernje projekcije tijekom kojih će građani Dubrovnika moći pogledati 4 nagrađivana kratka filma i dva cjelovečernja", kazala je ravnateljica Kinematografa Dubrovnik Đive Galov.

ZAGREB/SPLIT - Novi projekt hrvatskih nezavisnih kazališta KUL - Kazalište u Lori, koji okuplja kazališta Planet Art, Teatar Exit, Ludens Teatar i Teatroman, dovest će u Dom HV-a u splitskom naselju Lora četiri puta mjesečno od studenog ove do svibnja iduće godine brojne uspješne naslove kojima su ti teatri proteklih godina obilježili hrvatsku kazališnu scenu. "Riječ je o projektu koji je prvi put udružio četiri nezavisna kazališta u organizaciju kazališne scene u Splitu a sve s idejom povezivanja hrvatskog kulturnog prostora, poticanja fluktuacije kulture, te komunikacije", rekao je Hini ravnatelj Kazališta Planet Art Marko Torjanac. Predstave će se igrati svakog drugog i četvrtog vikenda u mjesecu, a ovogodišnji program počinje u petak 15. studenog predstavom "Prekidi" u produkciji Kazališta Planet Art i u režiji Marka Torjanca, s Natašom Janjić i Amarom Bukvićem u glavnim ulogama.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙