FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 15. listopada

Autor: mbuj
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 15. listopada:

ZAGREB - Nakon desetodnevne stanke, Hrvatski sabor u nastavku sjednice razmotrit će izvješće o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine. U tom su razdoblju ostvareni prihodi od 52,3 i rashodi od 63,7 milijardi kuna. Ministar financija Slavko Linić prošlog je tjedna iznio i podatke za prvih devet mjeseci, u kojima je ostvareno oko 79,6 milijardi kuna prihoda. U tom se razdoblju, po planu, trebalo ostvariti 75 posto ukupno planiranih prihoda, no ostvareno je 70,7 posto. Na rashodovnoj strani ostvarene su 92,9 milijardi kuna, što je, po Linićevim riječima, u skladu s planiranom dinamikom. Linić ističe da su među rashodima i 3,3 milijarde kuna za sanaciju zdravstva, koju navodi i kao glavni razlog planiranog rebalansa. Sabor bi trebao raspraviti još dvije točke iz područja prometa (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Okrugli stol o reformi instituta otpremnina organizira Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Ministar Mirando Mrsić na skupu će predstaviti prijedlog Ministarstva o reformi uređenja instituta otpremnine u Hrvatskoj, a o toj temi govorit će i pravni i ekonomski stručnjaci kao i predstavnici sindikata i poslodavaca (10 sati, Preporodna dvorana Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18).

SPLIT - Stručni skup "Važnost tehničke struke u osiguravanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom" za tehničku struku i djelatnike lokalne i regionalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije organizira pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te udrugama osoba s invaliditetom iz te dvije županije. Sudionicima će uvodno govoriti pravobraniteljica Slonjšak, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i načelnik sektora za graditeljstvo pri Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Lino Fučić (10 sati, prostorije Franjevačkog klerikata, Zajčeva bb).

ZAGREB - Otvorenje 4. Međunarodne konferencije "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom" koju u Zagrebu 15. i 16. listopada organizira Hrvatska obrtnička komora (HOK). S obzirom na nove okolnosti poslovanja u kojima se nalaze hrvatski gospodarstvenici pristupanjem EU, na konferenciji će naglasak biti na alternativno rješavanje sporova. Govorit će se i o načinu na koji efikasna uprava i pravosuđe utječu na konkurentnost gospodarstva. Predavači su ugledni inozemni i domaći stručnjaci s područja alternativnog rješavanja sporova, s naglaskom na medijaciju (mirenje) te izvansudsko rješavanje sporova pred Sudom časti HOK-a (10 sati, HOK, Ilica 49).

ZAGREB - 9. Sajam stipendija i visokog obrazovanja od 10 do 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Organizira ga Institut za razvoj obrazovanja, a zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Kanada. Sudjeluje 67 izlagača iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji će učenicima, studentima i ostalim zainteresiranima predstaviti mogućnosti studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu te mogućnosti stipendiranja. Sajam će također putem predavanja međunarodnih stručnjaka, okruglih stolova i panel rasprava otvoriti raspravu o aktualnim temama obrazovne politike u Hrvatskoj vezanim uz visoko obrazovanje i tržište rada, cjeloživotno učenje i akademsku mobilnost (10 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavit će iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media. Dovršavajući četvrti dan obrane nekada najmoćniji hrvatski političar u ponedjeljak je kazao kako je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti, te da se u nalazu vještaka, iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji. Ranije je u potpunosti odbacio optužbe kako je zajedno sa strankom, čiji je bivši predsjednik i član, izvukao 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, a ponovio je i kako je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙