FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Documenta: otvoriti istragu i za zločin počinjen na Vučedolskim vinogradima

Autor: tdel
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta" podržao je danas zahtjev obitelji žrtava za otvaranjem istrage i za zločin počinjen na Vučedolskim vinogradima, gdje su u masovnoj grobnici pronađena tijela žrtava iz Sotina, ubijenih u listopadu 1991. godine.

Documenta u priopćenju navodi da će mještani Sotina na današnju godišnjicu pada toga mjesta ispratiti posmrtne ostatke 13 žrtava, nedavno ekshumiranih iz dvije masovne grobnice, a za čiji pronalazak su prije svega zaslužne obitelji žrtava, koje su dugi niz godina tražile podatke, posmrtne ostatke i dokaze.

Napominjući kako je potraga za žrtvama doprinijela pokretanju kaznenog postupka za zločin izvršen u Sotinu pred Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, Documenta podsjeća da su 26. prosinca 1991. godine pripadnici Teritorijalne obrane iz Sotina zatočili trinaestero, a idućeg dana u prijepodnevnim satima ubili su ih kod stare ciglane.

Mjesto primarne i sekundarne grobnice, gdje su bila tijela žrtava, pokazala je osoba koju srbijansko tužiteljstvo tereti za navedeni zločin. "Za očekivati je da će nakon ekshumacije i završene identifikacije žrtava biti podignuta optužnica za taj zločin", drži Documenta.

Navodi i da članovi obitelji već dugi niz godina tragaju za podacima o mogućim lokacijama gdje su pokopana tijela preostalih nepronađenih žrtava iz Sotina, nestalih u periodu od listopada do studenog 1991. godine u Sotinu, Jakobovcu ili Vukovaru.

Documenta podsjeća da je vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv sedamnaest optuženika. Razdvojeni kazneni postupak je proveden protiv dva nazočna optuženika. Jedan od njih umro je nakon prvostupanjske oslobađajuće presude. Drugi je pravomoćno oslobođen. U međuvremenu je protiv tri optuženika obustavljen postupak zbog smrti.

Sve osobe s optužnice podignute u Republici Hrvatskoj se nalaze u Srbiji, nedostupne su pravosuđu RH. Članovi obitelji žrtava iz Sotina podnijeli su dokaze i zatražile od Tužilaštva za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnicu za izvršeni zločin u Sotinu. Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, ustupljeni su dokazi o počinjenom zločinu Tužilaštvu Srbije koje provodi istragu o zločinu počinjenom u prosincu 1991. godine nad mještanima Sotina.

(Hina) pp/xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙