FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

VUKOVAR/SOTIN - U općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji otkriva se spomen-obilježja masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata "Šuma Jelaš", u organizaciji Ministarstva branitelja. Spomen obilježje je postavljeno u sjećanje na devet hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. u jugosrpskoj agresiji na Hrvatsku, ekshumiranih iz jedne masovne i tri pojedinačna groba u Šumi Jelaš. U vukovarskome prigradskom naselju Sotinu, na mjesnom groblju, bit će zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka četiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu, također ubijenih u agresiji na taj dio Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavit će iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media. Na prethodna dva ročišta, prije dva tjedna, Sanader je u svom obrambenom izlaganju u potpunosti odbacio optužnicu koja ga tereti da je zajedno sa svojom bivšom strankom izvukao 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Kao i u svim dosadašnjim postupcima gdje je optužen ili osumnjičen, ponovio je da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor. Tvrdi da ga je lažnim svjedočenjem inkriminirao bivši HDZ-ov glavni tajnik Ivan Jarnjak koji je od osumnjičenika postao svjedok, ali i bivši stranački rizničar Mladen Barišić te blagajnica Branka Pavošević koji su nakon uhićenja priznali nedjelo.

DUBROVNIK - Koncertom muškog vokalnog ansambla 'Cantores Maruli' iz Splita u dubrovačkoj crkvi Sv. Vlaha, sinoć je počeo 10. Festival rane glazbe 2013. Splitski vokalni ansambl nastupio je glagolanjem i suvremenim obradama glagoljaških napjeva, a riječ je o pjevanju tipičnom za hrvatski dio Jadrana. Festival čiji je pokrovitelj grad Dubrovnik, trajat će do 16. listopada a nastupit će ansambl "Antiphonus" iz Zagreba te dubrovački ansaml "Lazurius". Ovogodišnji dubrovački Festival rane glazbe posvećen je glazbi koja se u razdoblju srednjeg vijeka i renesanse slušala na istočnoj obali Jadrana, kazala je voditeljica festivala Maja Žarković, .

DUBROVNIK - Dodjelom nagrada i priznanja u Dubrovniku je završio 7. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade, na kojem je sudjelovalo 35 proizvođača iz cijele Hrvatske, koji su izložili više od stotinu vrsta svojih voćnih proizvoda. Ocjenjivački sud ocijenio je 70-ak uzoraka, a "šampionom kvalitete" proglašen je džem od mandarina i suhe smokve "OPG Krstičević" iz Krvavca. U "kategoriji džem" zlatnu medalju dobili su džem od konavoskih đenerika (vrsta šljive) i smokava "OPG Luka Dragić" Pridvorje te domaći džem od vinogradarske breskve" OPG Antonija Zelenika" iz Velike. U "kategoriji pekmez" zlatnu medalju dobio je domaći pekmez od šipka "OPG Antonija Zelenika" iz Velike, a u "kategoriji marmelade" zlatnu medalju dobila je marmelada od dubrovačke ljute naranče - dubrovačke Udruge "Deša".

RIJEKA - U sudaru osobnog vozila i motocikla jučer oko 17,45 sati kod mjesta Rim, na staroj cesti Rijeka-Zagreb, poginuo je 36-godišnji vozač motocikla iz Karlovca, doznaje se od primorsko-goranske policije. Osobno vozilo pulskih registracija, kojim je upravljao vozač iz Umaga, u zavoju je prešlo na suprotnu stranu kolnika i izravno se sudarilo s motociklom. Vozač motocikla M.V. (1977.) od teških ozljeda umro je na mjestu nesreće, kažu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

ZAGREB - Nastavlja se osjetan pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i pad proizvodnje mlijeka za piće, pa je tako u kolovozu ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 17,8 posto manja nego u kolovozu 2012., a proizvodnja mlijeka za piće je pala za 40,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Naime, u Hrvatskoj je u kolovozu ove godine prikupljeno 40.392 tone kravljeg mlijeka, što je 8.748 tona manje nego u kolovozu prošle godine. U odnosu na prosjek 2012., kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u kolovozu ove godine prikupljeno je 19,5 posto manje mlijeka. Kolovoz je tako 15-ti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a to je već 12 mjesec zaredom sa smanjenjem većim od 10 posto.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙