FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 13. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

VUKOVAR - U povod današnjeg postavljanja dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru, na zgradama Ureda državne uprave i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je sve stanovnike Vukovara i ratne stradalnike na suzdržanost, zbog sutrašnjeg pokopa 11 žrtava iz Domovinskog rata u Sotinu. „Dok su se brojni građani Vukovara pripremali za odlazak na nedjeljnu svetu misu, dočekala nas je 'čestitka Vlade RH' u obliku okupacije grada od strane 'jakih snaga MUP-a' i postavljanje dvojezičnih ploča u gradu Vukovaru“, izjavio je popodne, u pauzi hitno sazvane sjednice Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasnogovornik Stožera, Igor Gavrić. Na sastanku je odlučeno da, iz velikog pijeteta i dubokog poštovanja prema žrtvama iz vukovarskoga prigradskog naselja Sotina, čiji će pokop biti sutra, Stožer neće imati nikakve akcije dok te žrtve ne budu dostojanstveno pokopane, naglasio je. Jedanaest žrtava jugosrpske agresije na Sotin - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila, bit će pokopano sutra u 13 sati na mjesnom groblju u Sotinu. Njihova su tijela ekshumiranih u travnju ove godine iz masovne grobnice u Sotinu, a prošloga mjeseca su identificirana u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Gavrić je istaknuo kako Stožer poziva sve pojedince i grupe da ne čine nešto na svoju ruku vezano za postavljene dvojezične ćirilične ploče, "jer bi time mogli naštetiti i sebi samima i projektu 'Vukovar – mjesto posebnog pijeteta' ".

VUKOVAR - U povodu današnje pojačane policijske nazočnosti u Vukovaru oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemska, demantirajući da je veći broj policajaca na vukovarskim ulicama samo posljedica postavljanja dvojezičnih ploča. „Razlog povećanog broja policijskih službenika u Vukovaru su od prije najavljena javna okupljanja koja se odvijaju na širem području grada Vukovara, a to su Memorijalni nogometni turnir 'Blago Zadro', koji se cijeli vikend odvija u gradu, jučerašnja posveta obnovljene crkve u Bršadinu kao i osiguranje lokacija i objekata na kojima se nalaze dvojezične ploče“, navodi se u policijskom priopćenju. Vukovarsko-srijemska policija ističe da u protekla 24 sata policija nije evidentirala niti jedan događaj koji bi ugrozio stanje sigurnosti.

SPLIT - Koordinacija udruga iz Domovinskog rata iz Splitsko-dalmatinske županije priopćila je danas kako podupiru Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, istaknuvši kako "Vukovarci nisu sami". "Kordinacija udruga, koja obuhvaća sve udruge borbenih postrojba Zbornog područja Split HV-a iz Domovinskog rata, Udruge specijalne policije BATT Split i Udruge HVIDR-a Split - na svojoj je izvanrednoj sjednici donijela odluke o organizacijskim modelima djelovanja svoga članstva u potpori Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara", navodi se u priopćenju Koordinacije. Udruge iz Splitsko-dalmatinske županije naglašavaju da "Vukovarci nisu sami u borbi za dostojanstvo, pravdu i hrvatski Vukovar, kao mjesto posebnog pijeteta”, te dodaju kako "iza ove potpore ne stoje 'malobrojne eksktremne skupine' nego hrvatski branitelji i ratni invalidi".

KARLOVAC - Hrvatska narodna stranka (HNS) suspendirala je danas, odlukom predsjednice stranke Vesne Pusić, svog karlovačkog člana Marka Carevića, koji je u srijedu uhićen i pritvoren zbog sumnje na ratni zločin 1991. u mjestu Kablar, kod Karlovca, potvrdili su Hini iz karlovačke podružnica HNS-a. Predsjednik HNS-a Karlovačke županije Mile Bionda rekao je kako je predsjednica Pusić, samo nekoliko sati nakon njegovog dopisa Središnjem uredu HNS-a, prihvatila prijedlog za suspenziju te je Carević i formalno udaljen sa svih svojih funkcija i dosadašnjih poslova u stranci. Uhićenog 58-godišnjeg Marka Carevića Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti da je kao zapovjednik Teritorijalne obrane Gornji Stjenjičak tijekom oružane pobune i napada tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojba na legalnu vlast Republike Hrvatske, naredio 56-godišnjem LJ.L. da s još dvojicom srpskih vojnika odvede i ubije 83-godišnjega civila I.G. Sudac istrage riječkoga Županijskog suda osumnjičenom Careviću odredio je zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo. Konačnu odluku vezano za isključenje Marka Carevića iz stranke, u HNS-u će donijeti kada Županijsko državno odvjetništvo okončana svoju istragu.

ZAGREB - Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović uputio je danas poruku u povodu islamskoga blagdana Kurban bajrama svim muslimankama i muslimanima, zaželivši im Božji blagoslov te da u zajedništvu svoje obitelji i zajednice upotpune te odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra. Praznik Kurban bajram predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitao je riječima - Bajram šerif mubarek olsun (Neka je plemeniti Bajram). U Kurban-bajramskoj poruci za 2013., odnosno 1434. godinu Islamskoga kalendara, muftija Hasanović istaknuo je da su "dani kada se milijuni vjernika okupljaju na najsvetijim mjestima muslimana kako bi obavili petu islamsku dužnost - hadž" te pokazali snagu i sliku zajednice muslimana, a koja "predstavlja više od milijardu i petsto tisuća stanovnika ovog planeta" - prigoda za podsjećanje na univerzalne poruke koje su odaslane s tih svetih mjesta. Prvi dan Kurban bajrama je 15. listopada, a praznik se slavi četiri dana.

ZAGREB - U naletu automobila popodne je u novozagrebačkom naselju Travno poginuo pješak, izvijestila je zagrebačka policija. Nesreća se dogodila u 14,18 sati na raskrižju Ukrajinske ulice i Ulice Savezne Republike Njemačke. Policija utvrđuje uzroke i okolnosti prometne nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙