FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi u minusu, Washington u fokusu

Autor: scvi
NEW YORK, 14. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu jer se bliži rok do kojega bi američki Kongres trebao postići dogovor o financiranju države, a pregovori sporo napreduju.

Dow Jones terminski indeks bio je oko 13,00 sati u minusu 92, a Nasdaq 13,25 bodova.

S&P terminski indeks oslabio je 11 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S obzirom na kretanje terminskih indeksa, očekuje se korekcija cijena dionica, nakon što su krajem prošloga tjedna snažno porasle jer su se ulagači nadali da će republikanci i demokrati tijekom vikenda postići dogovor o privremenom povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države. To se, međutim, nije dogodilo.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što bi moglo ozbiljno uzdrmati financijska tržišta.

Većina ulagača očekuje da se dogovor postigne u roku, no na tržištu, ipak, vlada oprez jer to nije sigurno.

Ulagače je pokolebao i podatak o padu kineskog izvoza u rujnu za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na slabost globalne potražnje zbog nejakog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim se burzama danas trguje oprezno. londonski FTSE indeks bio je oko 13,00 sati u plusu 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC za toliko bili u minusu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙