FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kemijsko oružje u Siriji: Vijeće sigurnosti odobrilo misiju UN-OPCW

Autor: vrad
NEW YORK, 11. listopada 2013. (Hina/AFP) - UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak je odobrilo uspostavu "zajedničke misije" UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi se uništio sirijski kemijski arsenal, rekli su diplomati.

Predsjednik Vijeća sigurnosti u listopadu, azerbajdžanski veleposlanik Agšin Mehdijev, poslat će tijekom dana pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojemu se "odobrava osnutak zajedničke misije UN-OPCW-a, kao što je predložio" Ban u nedavnom izvješću.

Ban je u ponedjeljak preporučio da se uspostavi "zajednička misija" UN-a i OPCW-a sa stotinjak ljudi, sa sjedištem u Damasku i s logističkom bazom na Cipru, koju bi predvodio "poseban civilni koordinator". Zadaća te misije je uništiti sirijsko kemijsko oružje do 30. lipnja 2014.

Na prvom sastanku u četvrtak, petnaest članica Vijeća je poduprlo tu preporuku i pristalo je da se odobrenje dade u pismu a ne u rezoluciji, kako bi se dobilo na vremenu.

Vijeće je koncem rujna donijelo rezoluciju u kojoj se traži uništenje sirijskog kemijskog arsenala do sredine 2014.

Skupina stručnjaka UN-a i OPCW-a stigla je u Siriju 1. listopada kako bi počela uništavati taj arsenal. Skupina je proširena i sada ima šezdesetak ljudi, rekao je UN u petak.

OPCW je u petak dobio Nobelovu nagradu za mir za 2013. Ta organizacija sa sjedištem u Den Haagu koja je utemeljena 1997. zadužena je za provedbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja (CWC) potpisane 13. siječnja 1993.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙