FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry u Afganistanu želi uvjeriti Karzaja u vezi s američkom nazočnosti nakon 2014.

Autor: vrad
KABUL, 11. listopada 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry posjetio je u petak Kabul kako bi nastavio teške pregovore s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem o američkoj nazočnosti u Afganistanu nakon 2014., budući da Sjedinjene Države pokazuju znakove nestrpljenja.

John Kerry koji je u petak predvečer stigao u nenajavljen posjet, sastao se i večerao je s Hamidom Karzajem u opuštenom ozračju, izvijestili su novinari koji su bili u pratnji državnog tajnika. No takvo bi se ozračje moglo promijeniti tijekom pregovora koji će potrajati do subote i koje je čelnik američkog State Departmenta ocijenio "složenima".

SAD želi postići dogovor do konca listopada, što je krajnji rok o kojemu su se dogovorili predsjednik Barack Obama i njegov afganistanski kolega.

"Dogovor nije samo poželjan, nego je i ostvariv" do 31. listopada, istaknuo je američki diplomat u pratnji ministra koji je već deset dana u azijskoj turneji.

SAD već mjesecima pregovara s Karzajem o bilateralnom ugovoru o sigurnosti (BSA) koji će utvrditi oblike nazočnosti američke vojne sastavnice u Afganistanu nakon završetka NATO-ove misije 2014.

Jedna od točaka o kojima je teško postići dogovor je i zahtjev Washingtona da njegovi vojnici uživaju pravni imunitet.

"Afganistanci žele biti saveznici Amerikanaca i državljana zapadnih zemalja, ali taj ugovor mora štititi interese Afganistanaca", upozorio je Karzai.

Dogovor se mora postići to brže što većina od 87.000 NATO-ovih vojnika mora do konca 2014. napustiti Afganistan. To povlačenje izaziva bojazan od novog širenja nasilja u toj zemlji koja vodi rat protiv talibanskih pobunjenika.

Povlačenje će se k tome događati u osjetljivim političkim prilikama, budući da se 5. travnja u Afganistanu održavaju predsjednički izbori. Karzai (55) se po ustavu ne može kandidirati za treći mandat.

(Hina) xvrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙