FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bangladešu još jedna smrtna presuda parlamentarcu za ratne zločine

Autor: ilov
DHAKA, 1. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Bangladeški sud za ratne zločine osudio je u utorak na smrt jednog oporbenog čelnika, što je sedma presuda toga suda čija je zadaća kazniti krivce za zločine tijekom borbe za neovisnost Bangladeša.

Salauddin Quader Chowdhury, parlamentarni zastupnik Bangladeške nacionalističke stranke (BNP), proglašen je krivim za mučenje, silovanje i sudjelovanje u genocidu za vrijeme rata za neovisnost od Pakistana 1971. godine.

Presuda je izazvala prosvjede i pozive na štrajk u Chowdhuryjevu zavičaju Chittagongu, a u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, zbog presude prosvjednici su zapalili jedno vozilo.

Oporbene stranke smatraju da je suđenje politički motivirano i da je dio kampanje za izbore u siječnju. U prosvjedima zbog presuda od početka godine ubijeno je više od 100 ljudi.

Chowdhury, 64-godišnji zastupnik, optužen je da je ubio 200 civila i surađivao s pakistanskom vojskom u ubijanju i mučenju nenaoružanih osoba te za druge ratne zločine tijekom devetomjesečnog rata za neovisnost koji je završio 1971. godine.

Obrana je najavila žalbu na presudu.

Ni jedna od dosad donešenih presuda nije izvršena.

Predsjednik bangladeške vlade Sheikh Hasina ustanovio je sud 2010. godine s ciljem kažnjavanja zločina u ratu za neovisnost tijekom kojega je poginulo oko tri milijuna ljudi i u kojemu su brojne žene bile žrtve silovanja.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch ocijenila je pak da sud ne ispunja međunarodne standarde. Kritičari također tvrde da sud prestavlja instrument predsjednika vlade u borbi protiv dviju najvećih oporbenih stranaka.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙