FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin: Podgorička parada ponosa test za europski put Crne Gore

Autor: dram
PODGORICA, 10. listopada 2013. (Hina) - Parada ponosa koja bi se trebala uskoro održati u Podgorici biti će test spremnosti Crne Gore za otvaranje poglavlja 23 i 24, vezana uz pravosuđe i ljudska prava, koja je Bruxelles ranije označio kao ključna za daljnji europski put te zemlje.

"Pride će biti lakmus papir, koji će jasno odgovoriti na pitanje hoće li Crna Gora ključna poglavlja otvoriti do kraja godine", kazao je Kacin.

Crnogorska policija pozitivno je odgovorila na zahtjev LGBT Foruma "Progres" i odobrila održavanje Parade ponosa zakazane za 20. listopada u Podgorici te započela sigurnosne pripreme za taj događaj.

Policija je s tim u vezi priopćila da je formiran poseban Operativni stožer koji je zadužen da prva gay parada u Podgorici prođe bez problema. U osiguranju Parade ponosa, kako je priopćeno, bit će angažani kompletni sastavi posebne antiterorističke postrojbe, posebnih postrojbi, svi interventni vodovi i drugi uniformirani policajci i inspektori u civilu.

Prva gay parada u Crnoj Gori održana je 24. srpnja u Budvi, ali se završila neslavnom bilancom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezultiralo privođenjima i ozljedama.

Kacin je poručio da se incidenti koji su se dogodili tijekom gay parade u Budvi ne smiju ponoviti i u Podgorici.

"U Budvi se izblamiralo crnogorsko društvo, a blamaža države Crne Gore nastupila je kada su napadačima na LGBT osobe izrečene simbolične kazne kao da su platili ulaznice da mogu prebiti sudionike parade", kazao je Kacin Radiju Crne Gore.

U povorci ponosa u Budvi sudjelovali su pomoćnici ministra za ljudska prava, a za sada nema najava tko bi od državnih dužnosnika mogao sudjelovati na Paradi ponosa u Podgorici. Najavljuje se da će crnogorska vlada odrediti svoje izaslanstvo koja će sudjelovati u tom događaju.

Podgorički mediji ističu da Crna Gora ne bi smjela ponoviti grešku srbijanske vlade koja je nedavno zabranila održavanje sličnog skupa u Beogradu i time stekla negativne poene u Europskoj uniji.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙