FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić bi zbog Parade ponosa mogao prekinuti posjet Ateni

Autor: dvla
BEOGRAD, 25. rujna 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić otputovat će u četvrtak u službeni posjet Grčkoj, ali će u subotu, ako bude održana Parada ponosa, prekinuti boravak u Ateni i vratiti se u Beograd, izvijestila je u srijedu navečer agencija Beta pozivajući se na izvor u vladi Srbije.

Isti izvor je, kako se navodi, rekao da će Dačić prekinuti posjet Grčkoj bude li sigurnosna procjena o Paradi ponosa pozitivna, odnosno ukoliko organizatori mimohoda pripadnika homoseksualnih zajednica dobiju dozvolu da održe ovaj skup, zakazan za 28. rujna.

Dačić je ranije danas rekao da će Pride biti održan, osim ako ne bude prijetila opasnost da ponovno dođe do problema kao nekoliko prethodnih godina, kad je ova manifestacija zabranjivana ili su sudionici i policija bili izloženi napadima ekstremista, navijačkih skupina i desničarskih udruga.

U Beogradu, inače, još nema službene procjene o sigurnosnim uvjetima za održavanje Parade ponosa, a Dačić je ranije izjavio da, po važećim propisima, procjene mogu biti napravljene 24 sata neposredno prije događaja čije održavanje je prijavljeno policiji.

Predstavnici organizacijskog odbora Parade ponosa, inače, još nisu dobili nikakvu službenu obavijest o uvjetima održavanja Pridea, iako je ranije ravnatelj policije Milorad Veljović najavio da će, čim procjena bude završena, izvješće dostaviti premijeru Ivici Dačiću, koji je i ministar unutarnjih poslova.

Prema dosadašnjim saznanjima, udruge koje se protive održavanju Parade ponosa, policiji su u isto vrijeme u subotu prijavile sedam skupova na različitim mjestima u Beogradu.

Ivica Dačić izjavio je u utorak da ne može prihvatiti homoseksualizam kao normalan i prirodan i ocijenio kako i manjina mora voditi računa da ne vrijeđa osjećaje većine. On je ranije izjavio da neće sudjelovati u mimohodu, a isto će postupiti i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Socijaldemokratska omladina i mladež Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvali su u utorak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da bude na čelu kolone ovogodišnje Parade ponosa, dok su premijera Dačića podsjetili da je u vrijeme njegova mandata kao ministra policije, za proteklih pet godina održan samo jedan Pride.

Od srbijanskih dužnosnika dosad su samo ministar bez portfelja, zadužen za eurointegracije, Branko Ružić i šefica pregovaračkog tima Srbije sa Europskom unijom Tanja Miščević potvrdili da će sudjelovati u mimohodu na Paradi ponosa, najavljenoj za 28. rujna u Beogradu.

"Mislimo da je važno da građani i građanke Srbije znaju šta je MUP napravio za tih pet godina da bi se uvjeti za održavanje Parade ponosa poboljšali", istaknuli su u priopćenju Socijaldemokratska omladina i LSV.

Održavanju mimohoda LGBT zajednice se, osim ekstremističkih i nacionalističkih pokreta, udruga, organizacija i navijačkih skupina, protivi i Srpska pravoslavna crkva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je prije četiri tjedna srbijanskog premijera Dačića da podupre održavanje Parade ponosa 28. rujna. Zajedničko pismo srbijanskim vlastima uputili su potom i veleposlanici 14 država u Beogradu, među kojima i Hrvatske, i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike ovogodišnje Parade ponosa.

(Hina) xvil ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙