FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić: Pripreme za Pride 2014. trebaju početi "već danas"

Autor: vili
BEOGRAD, 30. rujna 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zatražio je u ponedjeljak, tri dana nakon zabrane ovogodišnje Parade ponosa, da pripreme za Pride 2014. počnu "već danas" kako to pitanje ne bi ugrožavalo europski put Srbije.

Nikolić je, podsjećajući na ustavna prava, istaknuo da "svi građani, pa i pripadnici LGBT populacije imaju zajamčeno pravo na okupljanje i to je jedan od postulata za koji se Srbija zauzimala u okviru borbe za ljudska prava", navodi se u priopćenju iz Nikolićeva ureda.

"Svi građani su, bez obzira na seksualnu i drugu orijentaciju jednaki u pravima i država bi se tome trebala posvetiti na adekvatan način. S obzirom na to da je riječ o delikatnom pitanju, koje bi pojedinci i pojedine skupine mogle zloporabiti suprotno interesima Srbije i teške situacije u kojoj se naša zemlja nalazi, u organizaciju tog događaja trebalo je uključiti sve ključne čimbenike, od sigurnosnih agencija, medija, pa do nevladinih organizacija i međunarodnih institucija i na vrijeme pripremiti teren", naveo je srbijanski predsjednik u priopćenju nakon što je vladin ured za koordiniranje službi sigurnosti u petak zabranio Paradu ponosa.

Ocjenjujući da odgovarajuće pripreme za Pride 2013. nisu učinjene, Nikolić je istaknuo kako sada jedan puno manje značajan događaj može ugroziti europski put Srbije u koji su tijekom prošle godine uloženi ogromni napori.

"Srbija je zaslužila biti dio europske obitelji i ravnopravan partner cijelog svijeta, zato očekujem da pripreme za sljedeću godinu započnu već danas", istaknuo je srbijanski šef države u povodu zabrane Parade ponosa.

Mladež Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska omladina zatražile su 23. rujna od srbijanskog predsjednika odgovor o tome hoće li održati svoje obećanje iz predizborne kampanje i nazočiti Paradi ponosa, podsjetivši ga u otvorenom pismu da je nakon prošlogodišnje zabrane Parade rekao kako bi bio na čelu mimohoda da je ta manifestacija održana te da je rekao kako ove godine neće biti opravdanja da se otkaže Parada ponosa.

Pride, koji je u Beogradu trebao biti održan u subotu prijepodne, otkazan je u petak navečer nakon trosatne sjednice vladina ureda za koordiniranje službi sigurnosti, uz obrazloženje da su na odluku presudno utjecali faktori sigurnosnog rizika, ali i da unatoč jedinstvenoj odluci o zabrani "nitko ne dovodi u pitanje političku opredijeljenost za poštivanje ustava i zakona".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙