FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Iako nije održan, Pride stajao dva milijuna eura - mediji

Autor: brad
BEOGRAD, 30. rujna 2013. (Hina) - Parada ponosa u Beogradu nije službeno održana jer su je vlasti u posljednji trenutak zabranile iz sigurnosnih razloga, ali je ova manifestacija ipak stajala porezne obveznike najmanje dva milijuna eura, koliko je država potrošila samo za pripreme policijskih postrojbi koje su 28. rujna trebale osiguravati sudionike mimohoda u središtu srbijanske prijestolnice, piše u ponedjeljak beogradski list "Blic".

Pozivajući se na izvore u vrhu MUP-a, list navodi da je podatak o milijunskim troškovima priopćen čelnicima srbijanske policije na jednom od prošlotjednih kolegija na kojima je dogovarano kako osigurati održavanje Parade ponosa 2013.

Izvor iz srbijanskog MUP-a navodi da je najveći dio ove sume policija potrošila za nabavku nove opreme koja još nije ni stigla u MUP, niti bi čak bila i korištena za osiguranje Pridea. List, međutim, navodi kako nije bilo moguće saznati o kakvoj je opremi riječ i zašto je sada naručena kada se znalo da neće moći ni stići prije nego li je Pride trebao biti održan.

"Dosta novca potrošeno je i na formiranje novog zapovjednog centra, pored već postojećih koje MUP ima, iz koga je bilo planirano vođenje organizacije osiguranja Parade ponosa. I na kraju, od ukupne sume na policijske dnevnice bit će potrošeno oko 400.000 eura", tvrdi izvor "Blica" objašnjavajući da će taj novac biti isplaćen i policajcima koji su već od petka bili na ulicama, uoči Parade planirane za subotu, te za policajce koji su angažirani iz unutrašnjosti zemlje, kao i za sve one koji su sudjelovali u logističkoj pripremi ove policijske operacije.

Parada ponosa, koja je u Beogradu trebala biti održana u subotu 28. rujna, otkazana je u petak navečer nakon trosatne sjednice vladina ureda za koordiniranje službi sigurnosti, uz obrazloženje da su na odluku presudno utjecali faktori sigurnosnog rizika, ali i da unatoč jedinstvenoj odluci o zabrani "nitko ne dovodi u pitanje političku opredijeljenost za poštivanje ustava i zakona".

Ipak, nekoliko desetaka pripadnika LGBT zajednice u petak navečer se, komunicirajući na društvenim mrežama i SMS porukama, okupilo u središtu Beograda i bez incidenata prošetalo središtem grada do zgrade vlade Srbije gdje su razvili transparent s natpisom: "Ovo je Pride!"

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji trebaju biti sklonjeni s ulica, niti trebamo biti izolirani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je novinarima članica organizacijskog odbora Parade ponosa Maja Mićić, koja je sudjelovala u mimohodu.

Zabrana Parade ponosa i koraci koji će tim povodom biti poduzeti odrazit će se na izvješće Europske komisije o napretku Srbije u procesu približavanja eurointegracijama, upozorio je u subotu nakon zabrane ove manifestacije šef izaslanstva EU u Srbiji, britanski diplomat Michael Davenport.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙