FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanska policija saslušala bivšeg ministra financija Mlađana Dinkića

Autor: brad
BEOGRAD, 9. listopada 2013. (Hina) - Donedavni srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić saslušan je u srijedu u beogradskoj policiji u okviru istrage o navodnim zloporabama u Nacionalnoj štedionici, a u prvoj izjavi koju nakon saslušanja prenose beogradski mediji rekao je kako već "12 godina želi razjasniti" spekulacije koje su pratile privatizaciju ove banke.

Dinkić je pozvan na saslušanje u svojstvu građanina, a slučaj Nacionalne štedionice jedan je od 24 sporne privatizacije s liste koju je Europska unija prije dvije godine dostavila srbijanskoj vladi.

Dinkić je na saslušanju u Upravi kriminalističke policije proveo više od četiri sata.

"Drago mi je što je konačno došlo mojih pet minuta jer sam 12 godina želio razjasniti sve nedoumice u vezi s Nacionalnom štedionicom i razbiti sve zablude. Ta tema je ispolitizirana i meni je opala popularnost zbog laži koje su izrečene. Iskaz sam potkrijepio dokumentima koje sam ostavio policiji. Imam povjerenje u državne organe i nadam se da će se na kraju skinuti anatema s moje obitelji", rekao je Dinkić za "Blic".

On je istaknuo da je prodajom Nacionalne štedionice 2005. godine zarađeno "sedam puta više novca nego što je ikad u nju uloženo".

"Moja savjest je čista", rekao je Dinkić po izlasku sa saslušanja.

Ustvrdivši da je to bio jedan od najboljih državnih projekata na kojem je Srbija zaradila sedam puta više nego što je uložila, Dinkić je rekao i da je upravo preko Nacionalne štedionice omogućeno da se stotinama tisuća građana isplati stara devizna štednja koja im je "više od jednog desetljeća bila zarobljena u propalim državnim bankama".

O zloupotrebama u vezi s Nacionalnom štedionicom, koja je osnovana 2002. godine, mediji su pisali već godinu dana kasnije, a u izvješću Vijeća za borbu protiv korupcije iz 2004. godine analizirana je struktura vlasništva, moguće zlouporabe, kršenje zakona i mogućnost da je u privatizaciji bilo korupcije među visokim državnim dužnosnicima.

U trenutku kada je Nacionalna štedionica osnovana Dinkić je bio guverner, dok je Božidar Đelić (Demokratska stranka) bio ministar financija, a kada je 2005. ona prodana Eurobanci EFG po višestruko većoj cijeni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar financija.

Dinkić je do prije mjesec dana bio ministar financija i gospodarstva, a nakon rekonstrukcije vlade, iz koje je sada isključena njegova stranka Ujedinjeni regioni Srbije (URS), postavljen je za zamjenika Aleksandru Vučiću u vladinom vijeću za suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙