FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Naprednjaci najpopularniji, većina građana za izvanredne izbore

Autor: vili
BEOGRAD, 1. listopada 2013. (Hina) - Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića trenutačno je najpopularnija stranka u Srbiji, gdje većina građana želi izvanredne parlamentarne izbore, a ponašanje stranaka na političkoj sceni prepoznaje kao početak predizborne kampanje, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mišljenja objavljenog u utorak u Beogradu.

Po istraživanju agencije "Faktor plus", provedenom od 27. do 30. rujna na stratificiranom uzorku od 1.080 građana Srbije, Vučićevi naprednjaci uživaju potporu 41,5 posto birača, na drugom mjestu s 12,7 posto potpore je koalicija socijalista (SPS) premijera Ivice Dačića, koju čine još stranka umirovljenika (PUPS) te Jedinstvena Srbija (JS), a na trećem je najjača oporbena Demokratska stranka (DS), čelnika Dragana Đilasa i bivšeg predsjednika Borisa Tadića s 11,8 posto.

Slijedi Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice (6,1 posto), peta je Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, dok bi s 4,4 posto glasova ispod praga za ulazak u parlament ostali Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, donedavno trećeg koalicijskog partnera u srbijanskoj vladi.

Sve ostale stranke na srbijanskoj političkoj sceni imaju potporu ukupno 13,7 posto građana, ali su pojedinačno ispod tri posto, a po političkom opredjeljenju i programu birači prepoznaju Socijaldemokratsku partiju Srbije, Rasima Ljajića i Novu stranku, Zorana Živkovića, jednu od frakcijskih stranaka nastalih Živkovićevim izlaskom iz Demokratske stranke. Većina od 64 posto anketiranih misli da se političke stranke ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji.

Prošlotjedno smjenjivanje predsjednika DS Dragana Đilasa s mjesta gradonačelnika Beograda nije utjecalo na osipanje birača te stranke, dok je nekadašnji premijer i vođa DSS-a Vojislav Koštunica izgubio oko jedan posto ranijih glasova, kazao je ravnatelj agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Većina ispitanika, njih 62 posto, želi izvanredne parlamentarne izbore, a kao glavni razlog navodi nerealan odnos snaga u Skupštini i vladi, dok je 38 posto građana protiv izvanrednih izbora. Istraživanje je pokazalo da bi, ako izbora već treba biti, većina ispitanika bila za to da se istodobno održe i parlamentarni i lokalni izbori.

Na izbore bi izišlo 41 posto građana, oko 37 posto ih nije sigurno, dok 22 posto uopće ne bi glasovalo.

S obzirom da je ispitivanje provedeno u tjednu kad su u srbijanskim medijima bile udarne vijesti o pripremama za Paradu ponosa, ankete su pokazale da je protiv održavanja Parade ponosa u Beogradu uvjerljiva većina ispitanika - 84 posto, 11 posto je za održavanje pod svaku cijenu, dok pet posto nije ni odgovorilo na to pitanje.

Odgovarajući na pitanje zašto ne treba održati Pride njih 31 posto, uključujući i pripadnike LGBT zajednice, navelo je sigurnosne razloge, 27 posto drži da LGBT manjina "provocira većinu”, dok ih se 26 posto protivilo održavanju parade uz odgovor da "to nije normalno". Po tumačenju ravnatelja agencije Faktor plus, tih 26 posto svjedoči o pomaku u percepciji LGBT zajednice budući je prethodnih godina čak 50 posto anketiranih smatralo pripadnike gay populacije "nenormalnim".

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i vicepremijer Aleksandar Vučić najutjecajnija je politička ličnost u Srbiji i 74 posto građana ga vidi na mjestu premijera, dok bi aktualnog premijera Ivicu Dačića na tom mjestu zadržalo 15 posto ispitanika.

Po ranijem istraživanju, koje je agencije Faktor plus provela od 18. do 23. srpnja, u vrijeme dok se pripremala rekonstrukcija vlade, Aleksandar Vučić imao je najveću potporu među stranačkim liderima - 68 posto i popularnost mu je bila veća od potpore njegovoj stranci. Slijedio je šef socijalista Ivica Dačić s 23 posto, predsjednik vodeće oporbene Demokratske stranke Dragan Đilas s 18 posto te predsjednik Udruženih regiona Srbije Mlađan Dinkić s potporom šest posto biračkog tijela.

Većina građana je, po tadašnjem istraživanju, podupirala rekonstrukciju vlade pa čak i eventualno raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora ako se partneri u vladajućoj koaliciji ne dogovore o preustroju izvršne vlasti.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙