FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 9. listopada

Autor: rbel
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 9. listopada:

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sastat će se s ministrom industrije i mineralnih resursa Republike Irak Ahmedom Naserom Deli Al-Karboolijem (9 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2; snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, nakon kojeg su predviđene izjave za medije u 9,45 sati).

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavit će na konferenciji za novinare program kreditiranja mikropoduzetništva u 2014. godine. (10,00 sati, Ministarstvo, Ulica grada Vukovara 78)

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira stručno-znanstvenu raspravu o uređenju rijeke Save od granice s Republikom Slovenijom do grada Siska. Na raspravi će, kako je najavljeno, sudjelovati i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji će tom prilikom govoriti o početku izrade studije izvodivosti i strateške studije utjecaja na okoliš projekta "Zagreb na Savi" te novoj koncepciji projekta regulacije rijeke Save i njenog gospodarskog korištenja. (10,00 sati, knjižnica HAZU, Strosmayerov trg 14)

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević primit će hrvatske inovatore koji su na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013., održanoj u Taipeiu na Tajvanu, osvojili čak 20 nagrada. Direktorica Centra za poduzetništvo inovacije i tehnološki razvoj HGK Tajana Kesić-Šapić predstavit će aktivnosti Centra vezane za inovacije, a nagrađeni inovatori će govoriti o perspektivi njihovih inovacija (16 sati, Bijeli salon HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Očekivani ukupni prirod kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u Hrvatskoj će ove godine biti veći nego u godini prije, pri čemu se najveći rast očekuje kod kukuruza i šećerne repe, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o očekivanim prirodima kasnih usjeva sa stanjem početkom rujna ove godine. Po prvim statističkim procjenama, u ovoj se godini očekuje ukupni prirod kukuruza od 1,98 milijuna tona, što je za 53 posto više nego prošle godine kada je urod kukuruza bio nešto veći od 1,29 milijuna tona. Na prošlogodišnji je urod kasnih usjeva uvelike utjecala suša zbog čega su prinosi znatnije pali, primjerice urod kukuruza lani je bio za četvrtinu manji nego 2011. godine. Potvrđuju to i statistički podaci o prinosu po hektaru, pa je tako prosječan prinos kukuruza prošle godine bio 4,3 tone po hektaru, dok se ove godine procjenjuje na 6,6 tona.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto satnica isplaćena za srpanj ove godine iznosila je 30,27 kuna i bila je za 10,5 posto niža u odnosu na lipanj te 2,2 posto manja od satnice za isplaćene za srpanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prosječna je bruto satnica isplaćena za srpanj iznosila pak 43,44 kune ili 10,5 manje prema lipnju te 1,9 niže od prosjeka za srpanj 2012. godine. Zaposlenima u zračnom prijevozu za srpanj ove godine isplaćena je najviša mjesečna neto satnica, u iznosu od 53,67 kuna, što je za 23,40 kuna više u odnosu na prosjek. Najniža satnica za srpanj, od svega 16,60 kuna, ili 13,67 kuna ispod prosjeka, isplaćena je zaposlenima u proizvodnji odjeće te proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

dežurne urednice:

prijepodne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙