FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski i kineski čelnik se rukovali, nisu razgovarali o otocima

Autor: akoz
NUSA DUA, 7. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Japanski premijer Shinzo Abe i kineski predsjednik Xi Jinping rukovali su se na regionalnom summitu APEC-a na Baliju u ponedjejak ali nisu razgovarali o teritorijalnom sporu oko otoka u Istočnom kineskom moru, rekao je japanski dužnosnik.

Odnosi drugog i trećeg najvećeg gospodarstva svijeta već mjesecima su narušeni zbog spora oko suvereniteta u vezi malih otoka u Istočnom kineskom moru koji se u Japanu nazivaju Senkaku a u Kini Diaoyu. Dvije zemlje još uvijek imaju nesuglasica i oko svojih uloga u Drugom svjetskom ratu.

Abe i Jinping su se rukovali i na marginama skupa G20 u rujnu u St. Peterburgu, što je bila prva takva srdačnost otkako su preuzeli svoje dužnosti.

Tomohiko Taniguchi, savjetnik u Abeovom uredu, rekao je da je premijer otvoren za razgovore s Pekingom u kojima bi se izbjegao osjetljiv spor oko otoka koji je prošle godine zaoštren kada ih je japanska vlada kupila od privatnog vlasnika.

"Postoji samo jedno područje o kojem je Japancima teško raspravljati a to je pitanje otoka", rekao je. "Ako pristanemo razgovarati o tom pitanju to bi bilo gotovo kao prihvaćanje postojanja pitanja suvereniteta".

Japanska kupnja tri nenastanjena otočića izazvala je velike prosvjede u u Kini i bojkot japanske robe.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙