FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Malezija jačaju odnose

Autor: ztre
KUALA LUMPUR, 5. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Kina i Malezija dogovorile su u petak da će unaprijediti bilateralne odnose do razine "sveobuhvatnog strateškog partnerstva" kako bi povećale vojnu suradnju i gotovo utrostručile trgovinsku razmjenu na 160 milijarda američkih dolara do 2017.

Kineski predsjednik Xi Jinping i malezijski premijer Najib Razak to su objavili nedugo nakon što je američki predsjednik Barack Obama otkazao jednotjednu turneju po četiri azijske države, uključujući Maleziju, zbog blokade američke vlade.

Najib je kazao da je s Xijem, koji je u posjetu Maleziji pred summit APEC-a u Indoneziji na koji je trebao doći i Obama, dogovorio da će poticati više zajedničkih vojnih vježbi i bilateralnih posjeta.

Kina je već najveći malezijski trgovinski partner. Trgovinska razmjena iznosila je prošle godine 57 milijarda dolara, a do kraja ove godine trebala bi dosegnuti 70 milijarda.

"Dogovorili smo da ćemo osnažiti naše partnerstvo s pomorskom obranom i zajedničkim vojnim vježbama radi suzbijanja terorizma i promicanja sigurnosti", rekao je Xi na konferenciji za novinare.

"To će stvoriti zdravo okruženje za mir i prosperitet obiju zemalja", dodao je.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙